Már nemcsak hormonkezelt
tehenektől származó zsírszegény, zsír- vagy laktózmentes tejet kapni, hanem
"organikusat" is. Egy nemrég napvilágot látott felmérés szerint lehetséges,
hogy a hormonkezelt tehén teje gyorsítja a kamaszkori fejlődést és egyéb
abnormitásokhoz is vezethet; ez pedig, ha igaz, ijesztő.
A Egyesült Államok Mezőgazdasági
Minisztériuma rendkívül szigorú szabályozásokra készül. A nemzeti szabványosítás
lehetővé teszi majd az amerikai termesztők "organikus" (tehát csak természetes
összetevőket tartalmazó) termékeinek külföldön való eladását is. Betiltják
viszont azoknak az “organikus” címkével ellátott termékeknek a forgalmazását,
amelyek genetikailag módosított összetevőket alkalmaznak, továbbá nem engedélyezhető
a sugárfertőtlenítés és ürülékkel való trágyázás. A minisztérium segítséget
nyújt a kis és közepes gazdálkodóknak, akiket eddig kizártak, mondhatni
diszkrimináltak ebből a folyamatból, és akiket ezért az egyik környezetvédelmi
tanácsadó csoport “veszélyeztetett fajnak” nevezett. Olyan rendszert kell
kiépíteni, amelyik e farmergazdaságokat megmenti és felvirágoztatja. Mivel
a szabályozás rendkívül szigorú, ezért előfordulhat, hogy a farmereket
elijeszti az organikus gazdálkodástól. A 12 ezer “organikus farmer” erőfeszítéseihez
a kormány először 5,5 millió dollárt nyújt, az érintett minisztérium pedig
vállalkozási biztosítás megkötéséhez segíti őket. A törvény megalkotásakor
figyelembe kell venni a fogyasztók érdekeit is. Dan Glickman mezőgazdasági
miniszter elmondta, hogy ha a fogyasztók túl szigorúnak tartják a szabályozást,
kilencven napon belül referálhatnak a végső döntés előtt. Az Országos Organikus
Élemiszerek Szabványügyi Bizottságának (National Organic Standards Board)
– amit kimondottan a körültekintő szabályozás érdekében hoztak létre –
minden tanácsát elfogadják, így pl. nem használhatók antibiotikumok az
állatokban, ha “organikusan” tenyésztik. A Kongresszus 1990-ben fogadta
el az organikus élelmiszertermelést – ez a piac azóta egy milliárd dollárt
hozott, 1999-re ez már $6,46 milliárd. Az organikus termékek címkézése
háromféle lesz majd. A 100 %-ban organikus nyers termék állami címkét visel;
ez azt jelenti, hogy a termesztés és gyártás során nem kezelték hormonnal,
féregirtószerrel és szintetikus trágyázással. A feldolgozott élelmiszerek
közül az, amelyiknek 95 %-a organikus, szintén viselheti ezt a címkét,
ha viszont csak 50 %-a, akkor “organikus összetevőket is tartalmaz” szöveg
kerülhet rá. A sugárkezelés, genetikai módosítás és trágyázás minden
esetben tiltott lesz. Az egyik kidolgozatlan pont még, hogy hogyan
kezeljék azokat a természetes gazdálkodást folytató termesztőket, akiknek
a közelében például genetikailag manipulált termesztés folyik.