Élelmiszeripari szigor az USA-ban

Már nemcsak hormonkezelt tehenektől származó zsírszegény, zsír- vagy laktózmentes tejet kapni, hanem "organikusat" is. Egy nemrég napvilágot látott felmérés szerint lehetséges, hogy a hormonkezelt tehén teje gyorsítja a kamaszkori fejlődést és egyéb abnormitásokhoz is vezethet; ez pedig, ha igaz, ijesztő.
A Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma rendkívül szigorú szabályozásokra készül. A nemzeti szabványosítás lehetővé teszi majd az amerikai termesztők "organikus" (tehát csak természetes összetevőket tartalmazó) termékeinek külföldön való eladását is. Betiltják viszont azoknak az “organikus” címkével ellátott termékeknek a forgalmazását, amelyek genetikailag módosított összetevőket alkalmaznak, továbbá nem engedélyezhető a sugárfertőtlenítés és ürülékkel való trágyázás. A minisztérium segítséget nyújt a kis és közepes gazdálkodóknak, akiket eddig kizártak, mondhatni diszkrimináltak ebből a folyamatból, és akiket ezért az egyik környezetvédelmi tanácsadó csoport “veszélyeztetett fajnak” nevezett. Olyan rendszert kell kiépíteni, amelyik e farmergazdaságokat megmenti és felvirágoztatja. Mivel a szabályozás rendkívül szigorú, ezért előfordulhat, hogy a farmereket elijeszti az organikus gazdálkodástól. A 12 ezer “organikus farmer” erőfeszítéseihez a kormány először 5,5 millió dollárt nyújt, az érintett minisztérium pedig vállalkozási biztosítás megkötéséhez segíti őket. A törvény megalkotásakor figyelembe kell venni a fogyasztók érdekeit is. Dan Glickman mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy ha a fogyasztók túl szigorúnak tartják a szabályozást, kilencven napon belül referálhatnak a végső döntés előtt. Az Országos Organikus Élemiszerek Szabványügyi Bizottságának (National Organic Standards Board) – amit kimondottan a körültekintő szabályozás érdekében hoztak létre – minden tanácsát elfogadják, így pl. nem használhatók antibiotikumok az állatokban, ha “organikusan” tenyésztik. A Kongresszus 1990-ben fogadta el az organikus élelmiszertermelést – ez a piac azóta egy milliárd dollárt hozott, 1999-re ez már $6,46 milliárd. Az organikus termékek címkézése háromféle lesz majd. A 100 %-ban organikus nyers termék állami címkét visel; ez azt jelenti, hogy a termesztés és gyártás során nem kezelték hormonnal, féregirtószerrel és szintetikus trágyázással. A feldolgozott élelmiszerek közül az, amelyiknek 95 %-a organikus, szintén viselheti ezt a címkét, ha viszont csak 50 %-a, akkor “organikus összetevőket is tartalmaz” szöveg kerülhet rá. A sugárkezelés, genetikai módosítás és trágyázás minden esetben tiltott lesz. Az egyik kidolgozatlan pont még, hogy hogyan kezeljék azokat a természetes gazdálkodást folytató termesztőket, akiknek a közelében például genetikailag manipulált termesztés folyik.

Niemetz Ágnes
NEW YORK

 
 

Vissza a kezdőlapra