Előzetes a vajdasági Képes Ifjúság 2002. február 13-i számából
Jó szívű légy!
A B6-vitamin és a folsav (amely szintén vitamin természetű anyag) hiánya szerepet játszik a szívkoszorúér-betegségekben és az agyi érkatasztrófákban. A vizsgálatok szerint e két anyag jóval kisebb mértékben fordult elő a betegek vérében, mint az egészségesekében. A vitaminhiányban szenvedők körében kétszer gyakrabban következik be súlyos koszorú-érelváltozás, agyembólia és agyvérzés. Ráadásul szervezetünkben jelentősen nőtt a homocisztein-szint. Sok B6-vitamin található a marhahúsban, a melegítés nélkül fogyasztott gabonapelyhekben (müzlik), a burgonyában, a banánban, a csirkehúsban és a tejben.
Folsavforrások: hideg gabonapelyhek, narancsdzsúsz, tojás, brokkoli, spenót.
Vissza a kezdőlapra