Az első fecske

A jelszó bosszúja

A távozás körülményei szokatlanok. Az ügy kipattanása után a miniszter még magabiztosan támadta az Orbán kormányt: Kiss Elemér szerint mindez nem vethető össze azzal, ami az Orbán-kormány idején történt, "hogy egy ügyvédi iroda olyan feladatra kapott megbízást, ami a Pénzügyminisztérium egyik főosztályának rutinszerű feladata. Kormánygaranciára vonatkozó kormány-előterjesztéseket kellett elkészítenie, ami a pénzügyi tárca illetékes főosztályának körülbelül tízperces munkája." Idézet a Korridor című internetes újságból.  http://www.korridor.hu

A távozás után még a Népszabadság is kínosnak mondta az ügyet. Kovács ugyan előszeretettel használta a botlás kifejezést, de hozzátette, hogy alkalmas az MSZP 2006. évi választási esélyeinek csökkentésére. A téma iránt érdeklődő olvasóink figyelmét a hírstart összeállítására hívjuk fel több mint másfélszáz cikkel találkozhat.

Egy hivatkozást azonban ki kell emelnünk. Ezt a cikket az MTI adta ki, és mintha nem lenne nagy dobra verve. Ami persze tökéletesen érthető: Megtudni belőle ugyanis, hogy Horváth Jenő, az ügyvédi kamara elnöke nem látja indokoltnak az ügyvédi törvény megváltoztatását. Kiss Elemér egy ilyen javaslattal próbálta azt a látszatot kelteni, hogy semmiféle szabályt nem sértett, amikor miniszteri posztját arra használta, hogy annak az ügyvédi irodának adtak rendszeresen megbízásokat, amelyben saját maga résztulajdonos. Az elnök szerint a törvény és az etikai szabályok kellő eligazítást adnak mindenkinek. Ezzel az állítással cáfol minden olyan kormányzati igyekezetet, amely a távozó miniszter ártatlanságát hangoztatja, s megpróbálja azt a hitet kelteni, hogy csak egy látszat miatt távozik a közszolgálatból egyszer már az Antall kormány alatt is eltávolított miniszter. Látszat szerintünk is van az ügyben: Medgyessy, Kovács és Kiss görcsös igyekezete, hogy a tisztesség látszatát keltsék.

Egy nagyon okos dogmatika professzor, Előd István mondta az ötvenes évek végén: "A jelszavakkal nem lehet felelőtlenül dobálózni. Jön egy nemzedék és ezeket a látszólag szép jelszavakat, amelyekkel a mai hatalom dobálózik, komolyan fogja venni. Ez lesz a kommunizmus vége." Mit is mondott Medgyessy Péter: Ez a kormány tiszta lappal indult. Nem fogom engedni, hogy bepiszkolódjon. Ez az üresen csillogó mondat lett Kiss Elemér vége. Ha ugyan vége lett neki, szegénynek. A politikából távozik ugyan, de ügyvédi irodája - legalábbis amíg a szocialisták kormányoznak - nem nagyon lesz munka nélkül.  

vissza Vissza a kezdőlapra