A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör állásfoglalása a háborús politikáról

 

Nem értjük azt, hogy a magyar kormány miért lát a háborús politika támogatásában nemzeti érdeket. Itt, ebben a kérdésben nincsenek, nem lehetnek pártpolitikai megfontolások, hiszen a háború sokféle belátható következménye csak árthat Magyarország és a magyarság érdekeinek. A háború mindig ártatlanok tömegeinek halálával, értelmetlen szenvedésével, értékek és anyagi javak céltalan pusztításával jár együtt. Ilyen értelemben szolidárisak vagyunk a szenvedő emberekkel, a fenyegetett családokkal és közösségekkel – áll a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör állásfoglalásában.

 

A XX. század háborúiban és a nagyhatalmak erőszakos döntései miatt sokat szenvedett magyar nemzet tagjaiként határozottan felemeljük szavunkat mindenféle háborús politika ellen.

 

Rendkívül sajnálatosnak tartjuk azt, hogy a világ pillanatnyilag egyetlen nagyhatalma olyan lépéseket szándékozik tenni, amelyek sem a nemzetközi joggal, sem az elemi emberi igazságérzettel nem egyeztethetők össze. Mi természetesen nem egy diktatórikus rendszert és egy véreskezű diktátort támogatunk akkor, amikor az iraki konfliktus békés megoldását sürgetjük.

 

Egyetértünk tehát az európai népek többségének véleményével és azokkal a kormányokkal, amelyek nem járultak hozzá, hogy egyoldalú nagyhatalmi erőszak érvényesüljön a világban. Ezért a leghatározottabban elítéljük a magyar kormány mindazon lépéseit, amelyek a magyar közvélemény és az európai szövetségesek álláspontjával szemben az amerikai háborús politikát támogatják.

 

Nem értjük azt, hogy a magyar kormány miért lát a háborús politika támogatásában nemzeti érdeket. Itt, ebben a kérdésben nincsenek, nem lehetnek pártpolitikai megfontolások, hiszen a háború sokféle belátható következménye csak árthat Magyarország és a magyarság érdekeinek.

 

A háború mindig ártatlanok tömegeinek halálával, értelmetlen szenvedésével, értékek és anyagi javak céltalan pusztításával jár együtt. Ilyen értelemben szolidárisak vagyunk a szenvedő emberekkel, a fenyegetett családokkal és közösségekkel.

 

Követeljük, hogy a kormánykoalíció képviselői által oly gyakran emlegetett humanizmus követelményeit a magyar kormányzat feltétlenül tartsa szem előtt!

 

Ha az amerikai háborús politika folytatódik, és a magyar kormány ezzel közösséget vállal, a polgári körök egy háborúellenes béketüntetést szerveznek.

 

Budapest, 2003. március 19.

 

A Szövetség a Nemzetért Polgári Kör tagjai:

Balás-Piri László, Bartos Éva, Bordás Ákos, Faludi Sándor, Granasztói György, Gyürk András,
Lanczendorfer Erzsébet, Lang György, Makovecz Imre, Malgot István, Martonyi János, Mészáros László,
Orbán Viktor, Solymosi Frigyes, Szemkeő Judit, Szűcs Ervin, Tőkéczki László, Virág András, Vona Gábor

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra