A szentatya fogadta Tarik Aziz iraki miniszterelnök-helyettest
 

Vatikán: Február 14-én pénteken délelőtt rendkívüli biztonsági intézkedések közepette II. János Pál pápa magánkihallgatáson fogadta Tarik Azizt, Irak miniszterelnök-helyettesét.

 

Az iraki politikus később tárgyalásokat folytatott még Angelo Sodano bíboros, államtitkárral, valamint Jean-Louis Tauran érsekkel, az államközi kapcsolatok felelősével is. A beszélgetések fő témája a fenyegető háború veszélye volt, ami a Szentszék szerint csak további szenvedést okozna az embargó által amúgy is nagy megpróbáltatásnak kitett iraki népnek. Tarik Aziz hangoztatta az iraki kormány azon igyekezetét, hogy együttműködjön az ENSZ-szel, főként a leszerelés kérdésében. A Szentszék emlékeztetett Iraknak arra a kötelezettségére, hogy tiszteletben kell tartania és aktívan kell közreműködnie a BT feltételeivel, melyek a nemzetközi törvényesség biztosítékai. A Szentszék megerősítette azon ígéretét, hogy a katolikus egyház igyekszik előmozdítani a népek békés egymás mellett élését, és arra törekszik, hogy a konfliktusokra minden esetben találjanak békés megoldást. A 67 éves Tarik Aziz káld kaldeus családból származik. A Corriere della Serra című olasz napilapban II. János Pál pápa nagy tisztelőjének nevezte magát. Ez a negyedik alkalom az Öböl-háború óta, hogy Tarik Aziz küldöttséget vezet a Vatikánba.


Római találkozóján több magas rangú olasz kormányképviselővel és ellenzéki politikussal is találkozott, köztük Oscar Luigi Scalfaro volt olasz államfővel. Silvio Berlusconi kormányfő viszont nem volt hajlandó fogadni az iraki miniszterelnök-helyettest, mert említett interjújában Hitlerhez hasonlította George W. Bush amerikai elnököt.
 

Joaquín Navarro-Valls szentszéki szóvivő a Vatikáni Rádiónak elmondta: Aziz mindenekelőtt arról igyekezett biztosítani a szentatyát, hogy az iraki kormány készségesen együtt kíván működni az ENSZ-szel. A Szentszék - csakúgy mint korábban már több alkalommal - leszögezte annak szükségességét, hogy hűségesen és konkrét cselekedetekkel kell fáradozni azon, hogy az ENSZ BT-nek a határozatait pontosan teljesítsék. Arra a kérdésre, hogy milyen  légkörben zajlott a találkozó, Navarro-Valls azt válaszolta, hogy az szívélyesnek volt mondható. Bár a helyzet rendkívül drámai, mindkét részről világosak az álláspontok. A Vatikáni Rádió munkatársa azt is megkérdezte, szóba került-e a pápa esetleges iraki utazása? A Szentszék szóvivője emlékeztetett arra, hogy három évvel ezelőtt, a jubileumi szentévben II. János Pál szeretett volna Irakba, a kaldeusok földjére, Ábrahám hazájába utazni. Nem világos okokból akkor megtagadták tőle ezt a lehetőséget. Számára ez immár lezárt dolognak számít. Ez a kérdés ezúttal nem került elő a tárgyalások során - mondta Navarro-Valls.
 

vissza Vissza a kezdőlapra