A TÁRKI szerint magas részvétel és egyértelmű támogatottság várható az EU-népszavazáson

 

A TÁRKI szerint az április 12-i, Magyarország uniós csatlakozásáról szóló ügydöntő népszavazás érvényes lesz, a részvételi arány feltehetően 60-70 százalék között alakul, és a szavazati jogukkal élők 75-85 százaléka voksol majd igennel.

 

A népszavazás előtti utolsó, 1000 fős reprezentatív adatfelvétele alapján a megkérdezettek kétharmada biztosan, további egytizede pedig valószínűleg részt venne a népszavazáson.

 

 

A TÁRKI felmérései szerint 2002 tavaszáig kisebb hullámzásokkal kiemelkedően magas volt a lakosság körében Magyarország uniós csatlakozásának támogatottsága, az elmúlt év második felében tapasztalt 10-12 százalékos csökkenés ellenére a csatlakozás támogatóinak aránya, különösen a részvételüket biztosnak mondók között, mindvégig nagyon magas maradt, a szavazás kimenetele nem vált bizonytalanná. A  népszavazáson igennel szavazók táborának csökkenése, és ezzel együtt az ellenzők arányának növekedése ez év elejére megállt.

 

A felmérés szerint a választók háromötöde támogatja, közel egyötöde pedig ellenzi Magyarország európai uniós csatlakozását. A részvételüket biztosra ígérők közel háromnegyede igennel, s csak 15 százaléka pedig nemmel voksolna.

 

A felmérést végző intézet utal arra is, hogy a népszavazásig hátralévő több mint három hétben sok minden történhet, ami befolyásolhatja a referendum végeredményét, de mindezek figyelembevételével is várhatóan magas lesz a csatlakozás támogatottsága.

Az európai uniós csatlakozás támogatottsága 2003. márciusában (%)

  A teljes népességben A biztos résztvevők körében A biztos résztvevő, határozott preferenciával rendelkezők körében
Támogatja a csatlakozást 60 73 83
Ellenzi a csatlakozást 18 15 17
Nem tudja/Nincs válasz 22 12 -
Összesen 100 100 100

Forrás: TÁRKI

vissza Vissza a kezdőlapra