Megjelent: 2003.04.29. 22:57:02

BOLDOGGÁ AVATÁS

 

BOLDOG MARCO D'AVIANO

 

Április 27-én II. János Pál boldoggá avatta Marco D'Avianot, aki Boldog XI. Ince pápa diplomatájaként komoly szerepet töltött be Bécs, majd Buda és egész Magyarország felszabadításában. Neki volt köszönhető, hogy Bécs 1683-as felszabadítása után a török elleni háború folytatódott, és Buda 1686-os felszabadításához vezetett. Ő volt az első, aki a 150 évig mecsetként használt budavári Nagyboldogasszony templomban szentmisét mutatott be. „Ma nem az a feladat, hogy Európa önazonosságát fegyverrel védjük meg, hangsúlyozzák a magyar kapucinusok, de ugyanarra az eltökéltségre van szükség, mint Marco d’Aviano idején".

 

A szülőház képe - Boldog XI. Ince pápa szobra

A nagyközönség nem sokat tud róla, pedig tudhatna.  Boldog XI. Incze pápa, Magyarország megmentője emlékének a hálás nemzet szobrot állított Budán. A szobor talapzatának jobb oldalán Francesco Buonvisi bíboros mellett Marco d’Aviano a Magyarországot gyalog számtalanszor megjárt pápai diplomata. Hányan sétálna el mellette, és bizonyára fogalmuk sincs, hogy kiknek az emlékét látják. Marco D'Aviano híres szónok volt, s sokat tett korának lelki megújulásáért. Most, hogy alakja a figyelem központjába kerülhet, talán mi is erőt merítünk példájából. Az isteni irgalom fegyvertelen prófétája volt, aki elkötelezte magát a szabadság megvédése és a keresztény Európa egysége mellett. Több barokk hangulatú festmény maradt meg róla, de gondolatai ma is érvényesek. II János Pál szerint Boldog Marco d'Aviano arra emlékezteti az együttműködés új lehetőségeit megnyitó kontinenst, hogy egysége erősebb, ha a közös kereszténygyökerekre támaszkodik.

Ezek után érthető, ha modernebb felfogású művészeti ábrázolásai is vannak, ez most egy szoborral illusztráljuk:

 

A boldoggá avatás kapcsán az olasz sajtó tudni véli, hogy a közkedvelt kapucsino is hozzá - nevezzük már magyarul is egyszer, - Avianói Márkhoz köthető. Nem szerette az erős feketekávét és tejet kevert hozzá. Szerzetesrendjének nevéből - kapucinus - keletkezett a Kapuziner, cappuccino, kapucsino nevű kedvelt italunk.

vissza Vissza a kezdőlapra