2004. január 30. péntek 22:37

 

Szájer szerint az EU-posztok ügyében Kovács megszegte a szavát

 Szájer József fideszes képviselő pénteken közölte: a külügyminiszter nem tartotta be azt az ígéretét, hogy a kormány egyeztetni fog az ellenzékkel a Magyarországot illető európai uniós posztok betöltéséről. "A külügyminiszter esetében itt szószegés történt" - mondta a politikus budapesti sajtótájékoztatóján

 

Szájer József közölte: Kovács László külügyminiszter az Országgyűlés integrációs bizottságának tavaly december 2-ai ülésén azt mondta, hogy a kormánynak szándékában áll egyeztetni az ellenzékkel a magyar EU-biztosról. A kormány azonban az ígért érdemi egyeztetés helyett csupán "tájékoztatásra" hívta meg február 2-ára a Fideszt - tette hozzá.

"Felhívjuk a kormányt, hogy hagyjon fel a szavakban nemzeti konszenzust hirdető (...) magatartásával (...), bocsátkozzon érdemi egyeztetésbe" - közölte a politikus. A biztoson kívüli vezető tisztségviselők mandátuma "életre szóló" is lehet, ezért "nem volna szerencsés, ha az egyik vagy a másik párt politikai zsákmánynak tekintené az európai uniós tisztségeket" - mondta. A Fidesz tisztában van azzal, hogy a jelölési jog a kormánynál van, mégis "természetesnek tartotta" volna az egyeztetést, amelynek elmaradását az EU különböző intézményeiben "megütközéssel fogadtak" - közölte Szájer József.

Magyarországot négy uniós poszt illeti meg a csatlakozás pillanatától: meg kell nevezni az Európai Bizottság magyar tagját (mandátuma novemberig tart), az Európai Közösségek Bíróságának egy tagját, az EU elsőfokú bíróságának egy tagját, valamint az Európai Számvevőszékbe jelölt személyt.

 

MTI

 

Vissza a kezdőlapra