2004. január 30. péntek 22:17

 

A Magyar Társasházkezelők Országos Szövetségének közleménye

 

 

A Magyar Társasházkezelők Országos Szövetsége ezúton tiltakozik az elmúlt tíz év legmagasabb lakhatási költség emelése emelése ellen. Az emelés oka, hogy a pénzügyi kormányzat mindenféle civil és szakmai kontroll nélkül olyan áfa-törvényt alkotott, mely áremelés nélkül is megterhelte, jelenleg csak a közös költségeket, de várhatóan a lakbéreket is.

A közmű és közszolgáltatások áremelései mindenkor meghaladták a bejelentett és várható infláció mértékét, szintén szakmai kontroll nélkül.

A szövetség tagjai, közel egy hónapja a közgyűléseken közvetítik ki az állami és önkormányzati áremeléseket a tulajdonközösségek felé.

A pénzügyi kormányzat csak arról tájékoztatta az áremeléseket követően a lakosságot, hogy a lakáson belüli költségek éves szinten mennyivel terhelik a családi költségvetéseket.

Említésre sem került, hogy a lakosság 50 százalékánál az áremelések duplán jelentkeznek, mivel a lakás belső költségein kívül a közös költségben, illetve a lakbérben újra kell számolni az áfa-emeléssel, a víz-, csatornadíj-emeléssel, a szemétszállításidíj-emeléssel, a kéményseprésidíj-emeléssel, az áramdíj-emeléssel és egyes esetekben a gázdíj emelésével is.

Az áfa-törvénynél a pénzügyi kormányzat folyamatosan az unióra hivatkozik. Nincs olyan uniós előírás, mely előírta volna, példának okáért, hogy a magyar szemétszállítást 15 százalék terhelje 2004. január 1-jétől. Érthetetlen a társasházkezelő szakma előtt, hogy a pénzügy kormányzat miért különböztette meg az áram és a gáz áfáját. A gázé 3 százalékkal, az áramé 13 százalékkal emelkedett. Reméljük, hogy ez nem a két vidéki gázszolgáltató értékesítése végett történt. Meggyőződéssel valljuk, hogy semmi szakmai indoka nem volt, hogy ekkora különbség legyen a két szolgáltatás áfája között. Külön kell foglalkoznunk és tiltakoznunk a társasház-kezelési díj 25 százalékos áfájával. Lehetségesnek tartjuk, hogy minden szolgáltatást az unióban áfa terhel, és azt nálunk is be kell vezetni. De nem találkoztunk olyan uniós előírással, mely ajánlásként az ingatlankezelés áfáját 25 százalékban határozta meg. Köztudott, hogy a lakhatási szektor, köztük társasházak biztosítják, visszaigényelhetetlen áfájukon keresztül az állami költségvetés jelentős bevételét. Ennek ellentételezéseként minimális elvárása lenne az állampolgároknak, hogy a pénzügyi kormányzat jóval meggondoltabban közelítené meg a lakhatási szektort, mivel a fent említett pénzügyi intézkedések, illetve áremelések az elmúlt tíz év legmagasabb lakhatási költségemelését idézték elő.

A közös költségek 2004. január 1-jétől 30, esetenként 200 százalékkal emelkedtek. Elvárható lenne a pénzügyi kormányzattól, hogy a társasházak esetén, minimálisan a felújítások áfája visszaigényelhető legyen.

Tíz nappal ezelőtt levéllel fordultunk a köztársasági elnökhöz, miniszterelnökhöz, a házelnök asszonyhoz, illetve a parlamenti pártok vezetőihez az ingatlankezelési áfa csökkentésének tárgyában, melyre a mai napig válasz nem érkezett.


Langer Iván elnök
Koós János vidéki társelnök

Országos Sajtószolgálat

 

Vissza a kezdőlapra