2005. február 20. vasárnap 11:27

  Aki hallja, adja át!

Hazugságok, rágalmak

 

A Medgyessy-ciklus beigazolódott hazugságai, rágalmai a teljesség igénye nélkül.

 

1.      2002. 07. 19.

--------------

Orbán Viktor első fokon pert nyert és a bíróság helyreigazításra kötelezte a Magyar Hírlapot, a Vasárnapi Blikket és a TV2 "Tények" műsorát, mert hazugságokat tettek közzé a volt miniszterelnök vagyonnyilatkozatával kapcsolatban.

Az Ezüsthajó Kft pert nyert Tóth András MSZP képviselővel szemben, aki megalapozatlanul 150 millió forint költségvetési pénz jogtalan eltulajdonításával vádolta a Kft-t.

 

2.      2002. 08. 27.

--------------

Kósa Lajos debreceni fideszes polgármester a Blikk elleni, annak hazugságai miatt indított perét megnyerte, a helyreigazítást közölte is a bulvárlap.

 

3.      2002. 08. 31.

--------------

A Fidesz pert nyert a Sláger rádió ellen, amiért július 14-i adásában valótlan állításokat közölt, Fidesz-cégeknek tüntetve fel olyan Kft-ket, amelyeknek nem a Fidesz a tulajdonosa.

 

4.      2002. 09. 05.

--------------

Az Állami Számvevőszék jelentése a 2001 évi költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséről megállapítja, hogy törvényesen bántak a közpénzekkel.

 

5.      2002. 09. 10.

--------------

Az ORTT panaszbizottsága elítélte Meruk József (MSZP) újságírót (aki Pokorni János ügynök-múltját nyilvánosságra hozta), mert a július 4-i tüntetés résztvevőit nyilasoknak, Szálasi követőinek nevezte.

 

6.      2002. 09. 27.

--------------

Szanyi Tibor MSZP-s államtitkár pert vesztett Balogh Gyula fideszes képviselővel szemben. Szanyi ugyanis megrágalmazta képviselőtársát, amikor valótlanul azt állította, hogy Balogh Gyula 500 millió forintot kapott a Földművelésügyi minisztériumtól, üzeme számára.

Jogerősen helyreigazításra kötelezte a Fővárosi Bíróság a TV2 műsorát Orbán Viktor és felesége vagyoni helyzetével kapcsolatos hamis adatok közlése miatt.

 

7.      2002. 09. 28.

--------------

Az Országos Rádió és Televízió Testület elmarasztalta a TV2 és az RTL Klub április 17-i Fidesz nagygyűlésről szóló műsorát, mert az mesterségesen, a valóságot eltorzítva, szélsőjobboldali fordulat veszélyét sugallta.

 

8.      2002. 10. 12.

--------------

Kende Pétert (a "Viktor" című könyv szerzőjét) a bíróság helyreigazításra kötelezte, mert dr. Papp Lajos sebészprofesszor jó hírnév, becsület és emberi méltóság védelméhez fűződő jogait megsértette.

 

9.      2002. 10. 28.

--------------

Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő 2001-ben azt állította, hogy az állami tulajdonú Defend Kft-nek 500 millió forintos köztartozása van. Ez nem volt igaz, ezért a bíróság nem jogerősen Eörsi Mátyást helyreigazításra és 800 ezer forint kártérítésre ítélte. A másodfokú tárgyaláson a Defend Kft visszavonta keresetét! Az alperest Bárándy Péter képviselte, majd miniszterré előlépése után a Bárándy és Társa ügyvédi iroda egyik munkatársa, a felperest pedig a miniszter apja, Bárándy György. (Igazán csak zárójelben: Bárándy Péter fia az MSZP jogtanácsosa)

10.       

Mint ismeretes, az MSZP négy éven keresztül avval vádolta a Fideszt, hogy az APEH elnöke (akkoriban Simicska Lajos) megnézte a számítógépén, hogy ki mennyi adót fizet, és meghamisította az adatokat. Az új elnök júniusban azonnal vizsgálatot indított. A vizsgálat eredménye: a gyanút semmi nem támasztotta alá.

11.     

Tóth András szocialista képviselő olyan nyilatkozatokat tett a Bánk Bán operafilm készítésével kapcsolatban (közpénzek "lenyúlása", pazarlás, stb.), ami durván sértette az Ezüsthajó Kft jó hírnevét. A bíróság fizetett hirdetésben helyreigazításra kötelezte az MSZP parlamenti képviselőjét a Népszabadságban, a Magyar Hírlapban és a TV2-ben.

12.       

A Fidesz pert nyert a Magyar Hírlap ellen "A Happy End Kft is pénzelte a Fidesz kampányát" című cikke miatt. A bíróság az újságot valótlan állításai miatt helyreigazításra kötelezte, mivel a cikkben közöltekből egy szó sem volt igaz!

 

13.      2002. 10. 30.

--------------

Keller Lászlót, az MSZP "öklét", szocialista országgyűlési képviselőt, államtitkárt, sajtó helyreigazításra és egymillió forint erkölcsi kár megfizetésére kötelezte a bíróság nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt! Keller egy ügyvédi irodát rágalmazott egy állami intézet adóellenőrzésével kapcsolatban. ("közpénzek lenyúlása"!)

14.       

Balogh Gyula Szabolcs megyei fideszes képviselő már több rágalmazási pert nyert meg a Népszabadság és a "168 óra" ellen, legutóbb pedig Szanyi Tibor MSZP-s államtitkárral szemben. A rágalmazók azzal vádolták, hogy jogtalanul 2,2 milliárd forint támogatást kaptak egyes mezőgazdasági üzemek az Orbán kormánytól. Az igazság viszont: nem 2,2 hanem 16 milliárdot, nem Balogh Gyula üzemei, hanem 52 élelmiszer-feldolgozó vállalat szerte az országban, és nem ajándékpénzt, hanem visszafizetendő hitelt kapott. A többi stimmel!

 

15.      2002. 11. 06.

--------------

Az ORTT helyt adott a Jobbik Médiafigyelő Szolgálat panaszának, amelyben kifogásolták, hogy az RTL Klub TV október 8-i híradójában megsértette az objektív tájékoztatás elvét, mert valótlanul úgy állította be ismertetésében az eseményeket, mintha a Fidesz az október 23-i ünnepségen rendzavarásra készülne. A sajtó és véleménynyilvánítás szabadságát már megint keverik a rágalmazás "szabadságával".

16.     

Az M3-as és M30-as építése kapcsán tett feljelentésre a Borsod Megyei Főügyészség bűncselekmény alapos gyanú hiányában kétszer is megtagadta a nyomozást, majd a Legfőbb Ügyészség is hasonlóan ítélte meg a helyzetet. Most bűncselekmény hiányában újra megtagadták a nyomozást egy Keller László által kezdeményezett ügyben. Eközben a Proware Kft már legalább 160 millió forint, vezetője pedig napi 180 ezer forint közpénzt kasszírozott, hogy bizonyítsa: az előző kormány idején visszaéltek a közpénzekkel. Eredmény mégsincs.

 

17.      2002. 11. 12.

--------------

A Fidesz első fokon pert nyert Kovács Lászlóval szemben. K.L. ugyanis azt állította a Fideszről a választások két fordulója között, hogy galád módon MSZP-s plakátokat készíttetett külföldön azért, hogy kampánycsend idején azokat szétszórva az MSZP rossz hírét keltse! Mint kiderült, a hír nem volt igaz.

 

18.      2002. 11. 26.

--------------

A Pesti Központi Kerületi Bírósága elmarasztalta és helyreigazításra kötelezte a Népszabadság című MSZP-s napilapot, mert valótlanságokat állított Balogh Gyula fideszes képviselőről.

 

19.      2002. 11. 27.

--------------

A Magyar Nemzet jogerősen pert nyert Szili Katalin MSZP politikussal szemben. Az újság ugyanis megírta, hogy Szili férje, Molnár Miklós 28 millió forint kölcsönt kapott a Postabanktól 1994-ben. A hitelt azonban nem törlesztette, ezért az érdekeltségébe tartozó céget fizetésképtelenség miatt felszámolták.

 

20.      2002. 11. 29.

--------------

Az ügyészség nem talált bűncselekményt a Keller László által közpénzek bűnösnek vélt felhasználása miatt a Dach Kft. ellen tett feljelentésében.

 

21.      2002. 11. 29.

--------------

A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletével elutasította baloldali újságírók személyiségi jogainak megsértése címén Kondor Katalin rádióelnök ellen indított keresetet. A "sértettek": Bolgár György, Dénes Júlia, Göczey Zsuzsanna, Pásztor Magdolna, Ráday Eszter.

 

22.      2002. 12. 06.

- - - - - - - - - - - - -

A 168 óra újságírója Nagy József pert vesztett Balogh Gyula Fidesz képviselő sérelmére elkövetett nagy nyilvánosság előtti rágalmazás vétsége miatt.

 

23.      2002. 12. 18.

- - - - - - - - - - - - -

A bíróság Keller László MSZP-s államtitkárt 200 ezer forint nem vagyoni kár megfizetésére kötelezte, mert valótlan állításával (magyarul rágalmazással) megsértette Hajdú Demeter Dénes (Demeter Ervin fideszes országgyűlési képviselő édesapja) személyiségi jogait.

24.       

A bíróság Keller László MSZP-s államtitkárt 700 ezer forintos nem vagyoni kár megfizetésére kötelezte, Demeter Ervin korábbi Fideszes miniszter tevékenységét érintő kijelentései miatt. A bíróság egy sajtóperben a Keller László MSZP-s képviselő parlamenti felszólalását közreadó Magyar Hírlapot helyreigazításra kötelezte.

25.      2003. 01. 23.

- - - - - - - - - - - - -

Tóth András szocialista államtitkár rágalmazási pert vesztett. A bíróság jogerősen kötelezte, hogy saját költségén a Magyar Hírlapban, a Népszabadságban, a TV2 Tények, Jó reggelt Magyarország és Jó estét Magyarország műsoraiban az alábbi szöveget kell közzé tennie: "Azzal, hogy megalapozatlanul azt állítottam, hogy az Ezüsthajó Kft produkciójában készült Bánk Bán című filmnek azért van két eltérő költségvetése, hogy ebből a költségvetésből hozzávetőlegesen 150 millió forintot kivegyenek, megsértettem az Ezüsthajó Kft jó hírnevét. Ezért a történtek miatt ezúton sajnálatomat fejezem ki."

26.      2003. 01. 23.

- - - - - - - - - - - - -

Koltai Tamás Fidesz képviselő jogerősen megnyert egy pert, amit az ellene történt rágalmazás kapcsán indított a Pécsi Városi Bíróság. Az ítélet kötelezi az Új Dunántúli Naplót az alábbiak közlésére: "Nem felel meg a valóságnak dr. Kékes Ferenc, a Baranya Megyei Közgyűlés elnökének azon nyilatkozata, mely szerint Koltai Tamás a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke szüntette meg a tanács elnöki tiszte rotációs rendszerben történő betöltésének gyakorlatát. Nem felel meg a valóságnak dr. Gyenesei István, a Somogy Megyei Közgyűlés elnökének nyilatkozata, amely szerint Koltai két évvel ezelőtt puccsal szerezte meg az elnöki posztot."

27.      2003. 02. 03.

--------------

Bartha László, a volt szegedi fideszes polgármester pert nyert a Blikk szerkesztőségével szemben. A lap 2002. november 25-én "valótlanul állította", hogy csalás miatt börtön fenyegetné Bartha Lászlót (magyarul rágalmazott a Blikk). Az sem felel meg a valóságnak, hogy jogtalanul felvett volna nyelvpótlékot és folytatólagosan, üzletszerűen csalást követett volna el.

28.      2003. 02. 06.

--------------

Az ORTT elítélte a Nap-kelte december 31-i adását, amelyben a nézőket megtévesztve a korábban rögzített Medgyessy interjút úgy mutatta be, mintha az élő adás lett volna.

29.      2003. 02. 26.

--------------

Jánosi György sportminiszter pert vesztett Bodor Andrással és Szabó Lászlóval, a Deutsch Tamás vezette ISM volt államtitkáraival szemben. Jánosi ugyanis nyilvánosan avval rágalmazta meg a két kormányváltás után leváltott államtitkárt, hogy kétheti, 30 ezer kilométernek megfelelő benzinköltséget számoltattak el a minisztériummal, saját zsebre.

 

Pénzt és időt nem kímélve vizsgálta át a rendőrség az APEH volt Bűnügyi Igazgatóságát. Az ORFK közleménye szerint 317 rendőrségi dolgozó összesen 10577 órai munkát végzett a vizsgálat során! A vizsgálat megállapítása: "A Bűnügyi Igazgatóság a hatályos jogszabályok szellemében járt el, feladatát szakszerűen végezte."

30.      2003. 03. 08.

--------------

Juszt László pert indított a Magyar Nemzet ellen. Az újság ugyanis "megsértette" Juszt személyiségi jogait. Kritizálni merészelte, hogy Juszt Rogán Antal fideszes képviselőnek azt az ártatlan, barátságos kérdést tette föl: "hogy mer szemtelen arccal hazudni?" MSZP-s agymenés! A támadó félti a személyiségi jogait! Juszt egyébként a pert jogerősen elvesztette.

31.      2003. 03. 19.

--------------

A Budai Központ Kerületi Bíróság ítélete szerint Juszt László megsértette a Fidesz alelnökének, Kövér Lászlónak jó hírnevéhez, becsülethez és emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogait. Az ítélet szerint Juszt köteles a Népszavában nyilatkozatot közzétenni, amelyben elismeri a fentieket, és emiatt elnézést kér.

32.      2003. 03. 20.

--------------

A Főügyészség befejezte a Szövetség a Nemzetért Alapítvány működésének vizsgálatát, és semmilyen törvénysértést nem állapított meg.

33.      2003. 03. 27.

--------------

Az Állami Számvevőszék megállapította, hogy az előző kormányzati ciklusban történt Postabank-konszolidáció szükséges mértékű volt, és helyreállította a pénzintézet normális működését. Az ÁSZ nem veti fel bűncselekmény gyanúját.

34.       

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos törvénytelennek minősítette az APEH adatmásolási akcióját. Az ORFK ennek ellenére, figyelmen kívül hagyva a Fidesz feljelentését, nem rendel el nyomozást az ügyben.

35.       

Jogerősen pert nyert a Fidesz Kovács Lászlóval szemben. Az MSZP elnök-külügyminiszter ugyanis a 2002-es országgyűlési választások alkalmával egyik nyilatkozatában megrágalmazta a Fideszt.

36.      2003. 04. 02.

--------------

A kormányváltás után a Magyar Fejlesztési Bank új vezetőségének feljelentése alapján a rendőrség 2002. júliusban nyomozást rendelt el "különleges személyi adattal visszaélés és más bűncselekmények" ügyében, a részben állami tulajdonú Defend Kft-vel szemben. Az ORFK most beszüntette a nyomozást, mivel "nem történt bűncselekmény".

37.      2003. 04. 08.

--------------

Ismét pert vesztett Juszt László baloldali újságíró. A bíróság azért marasztalta el az igazmondás bajnokát, Medgyessy Péter társát az Aranyfürt Vadászati Rt-ben, mert a Népszava október 28-i számában valótlan állításaival, rosszindulatú, a tényekkel ellentétes rágalmazásaival súlyosan megsértette Orbán Viktor jó hírnevéhez, becsülethez, és emberi méltóságához fűződő személyiségi jogait.

38.      2003. 04. 18.

--------------

Az ORTT elmarasztalta a Magyar Televíziót, mivel március 27-én egyetlen hírműsorában sem számolt be arról a jogerős bírósági döntésről, amely elítélte Kovács László MSZP-elnököt a Fidesz jó hírnevének megsértése miatt. Hogy is van az a kiegyensúlyozott, sokoldalú, tárgyilagos, pártatlan tájékoztatás?

39.      2003. 05. 22.

--------------

Sajtóhelyreigazításra és erkölcsi kár címén egymillió forint megfizetésére kötelezte jogerősen Keller László szocialista országgyűlési képviselőt a Pest Megyei Bíróság. A taláros testület csütörtökön helybenhagyta a Budaörsi Városi Bíróság tavaly október 29-én született ítéletét, amely ellen Keller László akkor fellebbezett.

Az ügyvédi iroda nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt perelte be a szocialista politikust.

40.      2003. 05. 30.

--------------

Jogerősen százezer forint kártérítés megfizetésére kötelezte a Pest Megyei Bíróság Keller László MSZP-s államtitkárt, rágalmazás miatt. Megint!

41.    2003. 06. 03.

--------------

A Fővárosi Bíróság másodfokon is jogsértőnek ítélte Szász István újságíró Népszavában megjelent cikkét, amelyben a Magyar Rádióról azt írta, hogy "a magyarországi zsidó közösséget naponta támadások érik a közszolgálat rádióban." Vagyis a hír nem volt igaz.

42.

Ismét pert vesztett egy szocialista politikus! Most Juhász Ferenc minisztert marasztalta el a bíróság, mivel megsértette Orbán Viktor becsületét. Egyszerűbben: rágalmazott.

43.    2003. 07. 03.

--------------

Keller László feljelentette Baranyay Lászlót az MFB volt vezérigazgatóját. A Fővárosi Főügyészség megállapította, hogy a "feltárt adatok alapján kizárt a hűtlen kezelés bűntettének elkövetése."

44.

Az Orbán kormány idején privatizált 12 agrárcéggel kapcsolatos KEHI-feljelentés ügyében a Fővárosi Főügyészség megszüntette a nyomozást, ugyanis megállapították, hogy nem történt semmilyen törvénysértés.

45.

Keller László feljelentette a Szövetség a Nemzetért Alapítványt. A Fővárosi Főügyészség vizsgálata megállapította, hogy az alapítvány működése mindenben törvényes volt és nem talált alapot az ügyészi intézkedés megtételére.

45.    2003. 07. 03

--------------

Keller László feljelentette a Szövetség a Nemzetért Alapítványt. A Fővárosi Főügyészség vizsgálata megállapította, hogy az alapítvány működése mindenben törvényes volt és nem talált alapot az ügyészi intézkedés megtételére.

46.       

Keller László hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett a Magyar Építőipari Kht támogatása ügyében. A vádhatóság bűncselekmény hiányában lezárta a vizsgálatot.

47.       

Az M3-as autópálya építése kapcsán Keller László (MSZP) rendőrségi feljelentést tett. A Borsod megyei főügyészség két alkalommal tagadta meg a nyomozást bűncselekmény hiányában, majd fellebbezést követően a Legfőbb Ügyészség is.

48.      2003. 07.22.

--------------

A TV volt elnöke Szabó László Zsolt ellen a Fővárosi Főügyészség megszüntette a nyomozást, mert "az MTV helyzete és a keletkezett veszteség nem a volt elnök kötelességszegő magatartásának következménye volt." Ismét megdőlt egy baloldali vádaskodás, ami rágalom, azaz hazugság volt.

49.       

Megszüntették a Balogh Lajos Barna dobozi református lelkész elleni rágalmazási pert. A bíróság szerint a lelkész nem sértette meg a feljelentők, Doboz község MSZP-s polgármestere és jegyzője becsületét. (A lelkész "bűne" az volt, hogy kifogásolni merészelte, hogy a község baloldali vezetése nem hajlandó eltávolíttatni a dobozi szovjet emlékműn található tiltott önkényuralmi jelképet)

50.      2003. 08. 02.

--------------

A Fővárosi Főügyészség az előző kormány idején privatizált 12 agrárcéggel kapcsolatos nyomozást megszüntette és a KEHI panaszát elutasította.

51.      2003. 09. 09.

--------------

A Fővárosi Főügyészség megszüntette a nyomozást a Happy End Kft és a MERT 2000 Rt vezetői, valamint az Országimázs központ osztályvezetője elleni büntető eljárásban, mivel nem talált sem bűncselekményt, sem szabálytalanságot, sem károkozást.

52.       

Jogerősen pert nyert a Népszabadság újságírójával szemben Balogh Gyula volt kisgazda (jelenleg független) országgyűlési képviselő. A baloldali újságírót nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt ítélte el a bíróság.

53.       

Mind

[Shell]

Command=2

IconFile=explorer.exe,3

[Taskbar]

Command=ToggleDesktop

en korábbinál nagyobb összeget, hárommillió forintot ítélt meg jó hírnév és emberi méltóság megsértése miatt a Fővárosi Bíróság csütörtökön Kósa Lajosnak a Blikk című napilap elleni kártérítési perében.

54.      2003. 09. 17.

--------------

Helyreigazításra kötelezte a Népszavát a Fővárosi Bíróság kedden kihirdetett jogerős ítéletével; a napilap hamis színben tüntette fel Braun Márton, a Fidesz országgyűlési képviselője korábbi tevékenységét.

55.      2003. 12. 03.

--------------

Ismét pert nyert a Fidesz. A Népszabadság a valós tények hamis színben való feltüntetésével megsértette a Fidesz jó hírnevét a lap Ingatlankaland állami pénzekért című tavalyi cikkével, döntött tegnap jogerősen a Fővárosi Bíróság. A Népszabadságnak elnézést kell kérnie a Fidesztől.

56.      2003. 12. 03.

--------------

Hering Gyula, tavasszal megválasztott MSZP-s pécsi önkormányzati képviselő magánvádlóként indított büntetőpert a Dunántúli Napló újságírói ellen. Bűncselekmény hiányában a Pécsi Városi Bíróság dr. Mezey Szilárd bíró által vezetett tanácsa mind Pauska Zsolt főszerkesztőt, mind Máté Balázs és Mészáros B. Endre újságírókat felmentette az ellenük emelt vádak alól. A döntést a magánvádló tudomásul vette, ezért az ítélet jogerős - írja a csütörtöki Dunántúli Napló. A bíró az ítélet indoklásában egyebek mellett kifejtette, hogy "...a börtönviselt kifejezést használták az újságírók. A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a börtönviselt melléknév, és olyan személyt jelöl, aki köztörvényesként volt már börtönben. Hering Gyula úr köztörvényesként volt már börtönben, tehát a börtönviselt kifejezés használata nem elferdítése a tényeknek."

57.       

"A bíróság megállapította, hogy Kovács László megsértette a Fidesz - MPP jó hírnevéhez fűződő személyiségi jogait akkor, amikor 2002 április 18.-án és 19.-én a TV2 Jó estét Magyarország, az ATV Nap-kelte, az ATV Híradó, a Kossuth rádió délutáni Krónika műsoraiban, valamint az MTI rendkívüli sajtótájékoztatója során elhangzott nyilatkozataiban azt a hamis látszatot keltette, hogy a Fidesz - MPP hamis MSZP-s röplapokat kíván a kampánycsend alatt szétosztani azért, hogy utóbb hamisan kampánycsend sértéssel vádolhassa meg az MSZP-t."

58.       2003. 12. 05.

--------------

Juszt László megsértette Orbán Viktor jó hírnevéhez, becsülethez, emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogait a Népszavában 2002. október 28.-án megjelent cikkében, döntött jogerősen a Fővárosi Bíróság. A jogerős ítélet arra kötelezi Jusztot, hogy a Népszavában tegyen közzé nyilatkozatot, amelyben elnézést kér Orbán Viktortól. (Magyar Nemzet).

59.       

Juhász Ferenc hadügyminiszter úr (MSZP) ugyancsak személyiségi jogi pert vesztett Orbán Viktorral szemben. Juhász urat azért ítélték el, mert az Info rádióban azt a hamis látszatot keltette, hogy Orbán Viktor antiszemita, értelmetlenül nacionalista és szavahihetetlen politikus.

60.      2003. 12. 04.

--------------

Döntött a Fővárosi Bíróság: a Magyar Hírlap megsértette a Magyar Rádió jó hírnévhez fűződő személyiségi jogait. A jogerős ítélet szerint a napilap 2001 decemberi számában az Udvarhölgyek púder nélkül című cikkében valótlanul híresztelte, hogy a Magyar Rádióban a baloldali és liberális gondolkodók ellen hajtóvadászat folyt. A Magyar Hírlapnak 8 napon belül közzé kell tennie az ítéletet tartalmazó nyilatkozatot

61.       2003. 12. 04.

--------------

A Fidesz első fokon megnyerte a Népszava ellen a Fővárosi Bíróságon kedden azt a személyiségi jogi pert, amelyet a 2002-es választások két fordulója között az országba behozott "ál-MSZP-s" röplapokról szóló cikk miatt indított. Csáki György a Népszava június 19-i száma szerint azt állította, hogy a tavalyi országgyűlési választások előtt "ál-MSZP-s röplapok" is érkeztek Ausztriából Magyarországra A Magyar Posta Rt. elnökének jogi képviselője a tárgyaláson átadta a bíróságnak az alperes Népszavához eljuttatott levelét, mely szerint sem interjút, sem információt nem adott a lapnak. Az ügyvéd a Népszava főszerkesztőjének azt a hivatalos nyilatkozatát is átadta a bíróságnak, amely mindezt megerősíti, illetve tartalmazza azt is, hogy a lap tévesen hivatkozott Csáki Györgyre A perben kiderült , hogy a kifogásolt cikkben Csáki Györgynek, a Magyar Posta vezetőjének tulajdonított nyilatkozat valójában nem hangzott el. Időközben erről írásban nyilatkozott mind Csáki György, mind pedig a Népszava főszerkesztője.

62.      2004. 01. 29.

--------------

Ismét pert nyert Orbán Viktor. Csütörtökön a Fővárosi Bíróság első fokon elmarasztalta Bozóki Andrást, valamint a Magyar Hírlap Könyv - és Lapkiadó Rt-t, mint alpereseket, mert megsértették Orbán Viktor személyiségi jogait. A Bíróság megállapította, hogy az alperesek megsértették Orbán Viktor személyiségi jogait, amikor a Magyar Hírlap 2003. szeptember 5-én megjelent számában azt a hamis látszatot keltették, hogy az úgynevezett Tiszti Kaszinó eladását Orbán Viktor személyes meggazdagodására használta volna fel.

63.      2004. 02. 03.

--------------

A Fővárosi Bíróság megállapította, hogy Dr. Veér András alperes azzal, hogy a Népszava 2002. április 3-i számában az "El a kezekkel Kövér Lászlótól" című cikkében megalapozatlanul állította felperesről, hogy mentálisan beteg, és e betegség tünetei egyre súlyosbodnak. Veér András, Medgyessy Péter tanácsadója ezzel megsértette a felperes Kövér László jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát.

64.      2004. 02. 07.

--------------

Bűncselekmény és bizonyíték hiányában megszüntette a nyomozást a Fővárosi Főügyészség az Országimázs Központ tevékenységével kapcsolatos, még folyamatban lévő összes ügyben, mert a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és Keller László feljelentései megalapozatlanoknak bizonyultak. Nem merült fel bűncselekményre utaló jel az Ezüsthajó Kft esetében sem, és a Happy End Kft sem sértett jogszabályt. A nyomozás adatai alapján nem lehetett bűncselekményt megállapítani, károkozás pedig nem történt. Így a megvádoltak esetében sem a csalás, sem a hűtlen kezelés vádja nem bizonyult valósnak.

65.      2004. 02. 13.

--------------

Orbán Viktor jogerősen pert nyert Juhász Ferenc honvédelmi miniszterrel szemben, aki egy nyilatkozatában azt a hamis látszatot keltette, mintha a volt miniszterelnök antiszemita lenne.

66.      2004. 02. 20.

--------------

Katona Béla, az Magyar Szocialista Párt frakcióvezető-helyettese visszavonta, a Budapesti II-III. Kerületi Bíróság 2003. március 27-én hozott ítéletével szemben tett fellebbezését. Ezzel jogerőssé vált az első fokon hozott ítélet, amely elmarasztalta Katona Bélát, amiért megsértette Frajna Imrének, Selmeczi Gabriellának és Varga Mihálynak a jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait. A bíróság az elégtétel megadása mellett a három felperes részére személyenként 250 ezer forint megfizetésére kötelezte a szocialista politikust. A Fidesz Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselői jótékony célra ajánlják fel a bíróság által megítélt összegeket.

67.      2004. 02. 28.

--------------

A Fővárosi Bíróság döntése szerint valótlanul állította a Népszava, hogy Kondor Katalin a rádió elnöke titkos megbízottként dolgozott volna 1974-től.

68.      2004. 03. 03.

--------------

Március 2-án büntetőpert vesztett Draskovits László abban a perben, melyet Sági József fideszes országgyűlési képviselő indított az ellene irányuló rágalmazás és becsületsértés miatt. Az utóbbi pár évben ugyanis Sági József magánélete, családja után is kutakodik a Drazsé c. lap szerzője-kiadója Draskovits, és sértő megjegyzéseket tesz rá és családjára nézve bulvárlapjában. Becsületsértés és rágalmazás miatt első fokon március 2-án öt évre eltiltotta az újságírástól Draskovits Lászlót a bíróság.

69.      2004. 03. 09.

--------------

Kondor Katalin a rádió elnöke, és Hollós János alelnök másodfokon is pert nyert az Élet és irodalom című lappal szemben. Az újság ismét hazudott és valótlanul azt állította, hogy a rádió vezetői az átvilágítandók listájából kihagyták elvbarátaikat.

70.      2004. 04. 05.

--------------

A Fővárosi Bíróság ítélete szerint az ORTT határozatával szemben nem volt gyűlöletkeltő a rádió tavaly nyári Vasárnapi Újságjában elhangzott Lovas István jegyzet.

71.      2004. 04. 13.

--------------

A mai napon ítéletet hirdetett a Fővárosi ítélőtábla mint másodfokú bíróság, dr. Áder János felperesnek Maurer János alperes ellen személyiségi jogok megsértésének megállapítása tárgyában indított perében. Az ítélet jogerős. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében megállapította, hogy az alperes, mint Csorna város helyi képviselő-testületének MSZP-s tagja, a képviselő-testület 2003. szeptember 18. napján tartott ülésén megsértette dr. Áder János becsülethez és jó hírnévhez fűződő személyiségi jogait azzal, hogy felperes személyét a csornai határőrlak tanya értékesítése tekintetében "spekulációval, átjátszással és umbuldával" hozta összefüggésbe.

72.      2004. 04. 27.

--------------

A Fővárosi Ítélőtábla kedden jogerős ítéletben marasztalta el a Népszabadság című napilapot, mert megsértette Áder János jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát a "Kulcsár kulcsai, Fejezetek egy brókerház életéből - Ki tudja, mi folyik ott?" című cikkben Áder János képmásának feltüntetésével, a politikai elit és a "brókerbotrány" kapcsolatának feltételezésével olyan hamis látszatot keltett, mintha Áder János személye összefüggésbe hozható lenne egyes jogellenes cselekményekkel.

73.      2004. 05. 14.

--------------

Kövér László a Fidesz választmányi elnöke jogerősen személyiségi jogi pert nyert Veér András pszichiáterrel szemben, ki a Népszavában azt állította, hogy Kövér mentálisan beteg és a tünetek egyre súlyosbodnak. Veér Medgyessy Péter tanácsadója, és a kancellária személyügyi kollégiumának vezetője.

74.       

Az MSZP terézvárosi szervezet megsértette Lászay János helyi fideszes önkormányzati képviselő személyiségi jogait, emiatt a Fővárosi Bíróság 200 ezer forint nem vagyoni kár megfizetésére kötelezte a szocialistákat.

75.      2004. 05. 18.

--------------

Jogerősen sajtó-helyreigazítási pert nyert Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke a Népszava ellen A bíróság szerint a napilap kétséget kizáróan nem tudta bizonyítani Kondor Katalin ügynöki múltját, és még valószínűsíteni sem tudta a beszervezettséget. Az ítélet szerint a Népszavának helyre kell igazítani állításait.

76.      2004. 05. 27.

--------------

Juszt Lászlót, a "TV ügyvédjét" a komáromi városi bíróság lopás címén 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

77.      2004. 05. 28.

--------------

Kovács László MSZP-s pártelnök külügyminisztert a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen elítélte és kötelezte, hogy az ítélet rendelkezését sajnálkozásának kifejezésével saját költségén 15 napon belül tetesse közzé az MTI-n keresztül. Kovács ugyanis egy fórumon azt a hamis látszatot keltette, hogy az ügyészség, nyomozást megszüntető határozatok meghozatalával több ügyben bűnpártolást követett volna el.

vissza Vissza a kezdőlapra