2004. november 28. vasárnap 23:13

 

Majnek Antal munkácsi megyés püspök üzenete a kettős állampolgárságról szavazóknak

 

A Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye nevében Majnek Antal megyés püspök a következő nyilatkozatot küldte a december 5-i, kettős állampolgárságról szóló népszavazás kapcsán:

 

A magyarigazolvány bevezetése a kárpátaljai magyar közösségre, és minden bizonnyal a többi határon túli magyar közösségre is, pozitív hatással volt: egyrészt erősítette a nemzeti öntudatot az itt élőkben, másrészt növelte a magyar nemzetiségűek megbecsültségét azáltal, hogy a magyar állam nyilvánosan elismerte a határokon túl élők magyar nemzethez való tartozását.


A trianoni békeszerződés óta az anyaországon kívül rekedt magyar közösségek hosszú és nehéz évtizedeken át tettek és tesznek tanúságot magyarságukról. Valójában nincs más alternatívájuk, hiszen nyelvük, kultúrájuk, hagyományaik, történelmük, sőt – a legtöbb országban – vallásuk is nyilvánvaló jelei, jegyei az adott országban élő többségi nemzettől való különbözőségüknek.


Az anyaországi magyarok december 5-én dönthetnek arról, hogy a magyar nemzet Magyarországon kívül élő néhány közössége kaphat-e jogot a magyar állampolgárság felvételére. A kettős állampolgárság megadása e közösségeknek kézenfekvő lenne, hiszen ha létezik például osztrák-magyar állampolgárság, akkor jogosan éreznénk diszkriminatívnak, ha ugyanezt a megoldást, befogadást nem tennék lehetővé az ugyanazzal a politikai döntéssel elszakított más magyar közösségek számára.


A kettős állampolgárságról szóló népszavazás tulajdonképpen egy lehetőség az anyaországi magyarság számára, hogy hűségnyilatkozatot tegyen az elszakított nemzetrészek mellett, kifejezze nemzeti lojalitását, és ezáltal orvosolja mindazokat a sebeket, melyek az 1920-as szerződés óta estek a kisebbségbe került magyar közösségeken. Helyes erkölcsi megítélés szerint nem lehet más alternatívája az „Igen”-en kívül az anyaországi szavazóknak, mint ahogy a Magyarországon kívül élő magyarok sem tagadhatják le magyarságukat. Ha egy anya elhagyja gyermekét, és nem hajlandó magáénak vallani azt, a vérségi kapcsolat mégis eltörölhetetlen marad közöttük.


A kárpátaljai magyarok hitét, erkölcseit, élni tudását, szép hagyományait látva és ismerve biztos vagyok benne, hogy ennek a közösségnek a törvényes befogadása áldásos lesz a magyarság számára.


Adja az Úr, hogy nemzettársaink felelősen és szeretettel döntsenek a kettős állampolgárság ügyében!Tisztelettel és testvéri szeretettel:

Munkács, 2004. november 16.

Majnek Antal

 

vissza Vissza a kezdőlapra