2004. november 26. péntek 21:31

 

Duray Miklós: a nem szavazat igen Trianonra

 

Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja ügyvezető alelnöke Győrött azt mondta: akik nemmel szavaznak a kettős állampolgárságra december 5-én, azok igent mondanak a trianoni békeszerződésre.

 

„Akik a nemet propagálják Magyarországon, (...) azok vagy nem értik, vagy nem ismerik a magyarországi jogrendet, vagy pedig tudatosan félre akarják vezetni a magyarországi választókat" - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján. A politikus közölte: az állampolgárság megadása a határon túli magyaroknak nem jár mással első lépésben, csak az útlevéllel. Duray Miklós kijelentette: a december 5-i népszavazás a kettős állampolgárságról nem csak a magyar választópolgárok ügye, hanem minden magyar ügye.

„Ritkán volt az elmúlt 85 évben olyan helyzet, amely az egész magyarságot érintette. A népszavazás kettős állampolgárságra vonatkozó kérdése ilyen " - szögezte le. Ugyanakkor annak a véleményének is hangot adott, hogy megérti azokat, akik nem tudnak dönteni. Hogyan is tudnának dönteni olyan kérdésben, amelyről "85 éven keresztül a hallgatás, az elleplezés politikája folyt?"- tette fel a kérdést.

Az ügy érzelmi vonatkozásait egy kárpátaljai barátjának szavaival illusztrálta, aki azt mondta: ha sikertelen lesz a népszavazás, akkor a magyarországi bevásárló turisták Beregszászon tegyék ki a kocsijuk szélvédőjére, miként szavaztak december 5-én, hogy ne verjék be a kocsi ablakát. A jelenlegi helyzetet kényszerpályának tartja Duray Miklós, amelybe "a politikai mulasztás miatt kényszerültünk".

„A státustörvénynek a Medgyessy-kormány idején bekövetkezett elsorvasztása, illetve az össznemzeti érdekek szempontjából előkészítetlen európai uniós tagság előre jelezte azt, hogy az úgynevezett kettős állampolgárság kérdése napirendre fog kerülni" -mondta. Álláspontja szerint meg kellett volna előzni a jelenlegi helyzetet. „Erről az ügyről nem szabadna népszavazással dönteni, (...) de nincs más választásunk" - jelentette ki Duray Miklós.

 

Forrás: DunaTv

vissza Vissza a kezdőlapra