2004. november 12. péntek 22:45

 

Az egyházak nem támogatják a profitorientált kórház-privatizációt

 

A magyarországi egészségügyi létesítmények privatizációjáról tanácskozott a Keresztény Közéleti Akadémia Alapítvány

 

- Kórházak privatizációja - hogyan foglaltak állást ez ügyben?

- Egyértelmű álláspontunk az, hogy nem vezet jóhoz, hogyha profitorientált cégek jelennek meg az egészségügyben - mondta Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

- Tehát ellene vannak a privatizációnak?

- Annak, hogy profitorientált cégek privatizáljanak, feltétlenül ellene vagyunk, ugyanakkor világosan szeretnénk megjegyezni azt, hogy nem tartjuk privatizációnak azt, hogyha például az egyházak vagy más szervezetek, esetleg alapítványok non-profit alapon az egészségügyben részt vesznek, szükséges ennek teret adni, hiszen a működő egyházi kórházak erre jó példát jelentenek.

- Sztrájk-ügyben hogyan foglaltak állást?

- Teljes mértékben értjük és azonosulunk azzal, hogy az egészségügyben a dolgok így nem mehetnek tovább. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy amit végzünk, az szolgálat, az az elesett emberek felé nyújtott segítségadás, nem pedig egy profitért megvalósuló szolgáltatás. Ezért úgy gondoljuk, hogy az időnket, energiánkat minden feltételek között rendelkezésre bocsátjuk, vagyis munkabeszüntetést nem végezhetünk, mert ha valaki a segítségünket kéri, akkor nekünk, mint keresztény gyógyító közösségnek a segítségünket kell felé adni, legyen ez akár akut, akár krónikus, akármilyen helyzet.

 

Lengyel Anna

Elhangzott a Magyar Rádióban

vissza Vissza a kezdőlapra