2004. november 15. hétfő 22:28

 

Ideje észhez térni

 

A Világgazdaság november 15-én megjelent számában Határon innen és túl címmel egy írás, amely a "kettős állampolgárság" ügyét taglalja. A lap szerint "A Magyarok Világszövetsége mindenkit – kormánypártokat, ellenzéket, szavazópolgárokat, kívül rekedteket – nehéz helyzetbe hozott: egy ilyen jellegű és súlyú probléma megoldásának nem ez az ideális elintézési módja. A kérdés rossz, rosszkor lesz feltéve, tehát nehéz megtalálni a jó választ. Hogyan szavazzak felelősen, ha fogalmam sincs döntésem konkrét következményeiről? – merenghetnek sokan e dilemma felett. Igaz, mások azt mondják: ha a nemzet fogalmának van tartalma, minden kétség mellett is igent helyes mondani." Már ez a rész is, bár  mintha tovább sulykolná a hogyan szavazzak mesterséges dilemmáját, objektívebbnek tűnik, mint a szokásos kormányoldali hangvétel.

A továbbiakban még hitelesebb a megfogalmazás. "A kormány a kaotikus helyzetet tovább bonyolította, amikor a Fidesz megverésének szándékával masszív ellenkampányt indított. A nyolcszázezer áttelepülővel és több száz milliárdos – abszolút fiktív – költségekkel operáló koalíció veszélyes játékot játszik. Ha sikerül aktivizálnia a „költségérzékeny” választók tömegeit, simán nemleges válasz születhet a referendumon. Ezzel diadalt aratnának az ellenzék felett, ám minden eddiginél mélyebbre ásnák a politikai árkokat. Hogy ne így tűnjön, s hogy a határon túliaknak is nyújtsanak valamit, arra szolgálna a Hiller István pártelnök-miniszter által menedzselt szülőföldprogram." Ez a program hiteltelen, mert csak a népszavazási kényszer hatására született és a népszavazás elmúltával könnyen az "objektív nehézségek" áldozatává lehet. 
A mézes mázos hangon előadott programok nem bizonyultak csodafegyvernek. A MÁÉRT tagjai a szabaddemokrata csatlóspárt kivételével nem fogadták el a magyar állampolgárság könnyített megadását kiváltó megoldásnak. Induljon a program, de csak az állampolgárság mellett. Teljesen egyetérthetünk a Világgazdaság cikkének záróbekezdésével: "Az elkövetkezendőkben kiderül: okos dolog-e, ha mindig a puszta győzelem a cél. Észnél kellene lenni."

Magam talán úgy fogalmaznék: észhez kellene térni. A soproni és szécsényi lecke erre is inthetne.

Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra