2004. november 24. szerda 23:10

 

EU: Magyar belügy a kettős állampolgárság megadása

 

 

Az állampolgárság megadása a tagállamok felelőssége, abba nem szól bele az Európai Unió - közölte kedden az Európai Bizottság egyik szóvivője. Ennek értelmében az EU összes tagállamában magyar állampolgárnak ismerik el azt a személyt, aki a magyar hatóságok által kiadott okmánnyal rendelkezik.

Az állampolgárság megadása a tagállamok felelőssége, erről a tagállamok szabadon dönthetnek - jelentette ki az MTI-nek az Európai Bizottság bel- és igazságügyi biztosának szóvivője. Pietro Petrucci elmondta: azt a személyt, aki a magyar hatóságok által kiadott azonosító okmánnyal rendelkezik az EU összes tagállamában magyar állampolgárnak tekintik.

A szóvivő szerint akik teljes jogú magyar állampolgárrá válnak szabadon utazhatnak az EU területén belül. Petrucci az európai unión belüli munkavállalással kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy ezen a téren az EU régi tagállamainak többsége átmeneti korlátozásokat vezetett be az új tagállamokkal szemben. A magyar állampolgársághoz jutókat azonban ebben az esetben is a Magyarországon élőkkel azonos jogos illetik meg.

A bel- és igazságügyi biztos szóvivője elmondta: egy uniós döntés értelmében minden utazási dokumentumban szerepeltetni kell majd biometrikus adatokat, 2005 végétől digitális fotót, 2006 végétől pedig digitális ujjlenyomatot is. A magyar hatóságoknak tehát ügyelniük kell arra, hogy nem csak az útleveleknek, de a Magyarország és a szomszédos országok közötti határátlépési okmányoknak is tartalmazniuk kell majd ezeket a biometrikus adatokat.

 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra