2004. november 21. vasárnap 22:32

 

Gyalogos zarándoklat indult a kettős állampolgárságért

 

A nagyváradi székesegyházban tartott püspöki szentmise után indult Budapestre gyalogos zarándoklat a kettős állampolgárságért.

 

Mi magyarok egyek vagyunk, és együvé tartozunk, egy nép, egy kultúra, egy történelem. Ezért megmagyarázhatatlan az otthoni kicsinyes, alattomos viták sorozata, mindannyiunk nevében szégyellem magam miatta - mondta Dávid Ibolya a Magyar Demokrata Fórum elnöke, a parlament alelnöke, a nagyváradi székesegyházban. A zarándoklat célja hogy az önkéntesek magukkal vigyék a határon túli magyarok konkrét papírra vetett üzeneteit.

- Nem nyilvánítunk véleményt, nem mondunk semmit, nem foglalunk állást a kérdésben, hanem a soha nem látott egységben lévő határon túli magyarok üzeneteit hozzuk el Magyarországra - mondta el Eszter Elemér főszervező.

- Kiknek adják át ezeket az itt megkapott üzeneteket?

- Mádl Ferenc köztársasági elnökúrnak, Szili Katalin házelnöknek és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úrnak és a négy parlamenti párt vezetőjének.

A nagyváradi bazilikában megtartott szentmise után Tempfli József római katolikus megyéspüspök átnyújtotta a püspökséghez beérkezett leveleket. A tizenkét budapesti fiatalhoz Kolozsváriak és Nagyváradiak csatlakoztak. Kristófi János feleségével és négy gyermekével indult útnak.

- Mindig is magyar állampolgárnak tartottam magam lélekben, ugyanis nagyapám itt született Nagyváradon és magyar állampolgár volt, amíg el nem vették tőle a magyar állampolgárságot. A magyar választópolgárok döntéseitől függetlenül mi annak tartjuk magunkat - jelentette ki Kristófi János.

Arra kérjük a mindenkori magyar kormányt, hogy közösen olyan körülményeket teremtsünk, hogy senki ne akarjon szülőföldjéről elvándorolni - hangsúlyozta Takács Csaba az RMDSZ ügyvezető elnöke. A húsz főből álló csapat naponta 40 kilométert tesz meg, és a tervek szerint szombaton reggel érkezik Budapestre.

 
Ionescu Nikoletta
 (Nagyvárad)

 

vissza Vissza a kezdőlapra