2004. november 17. szerda 10:30

 

Gyurcsániáda 2.

  A Szatmári Friss Újság valóban friss volt, azon frissiben reagált Gyurcsány Ferencnek kedden sugárzott Kossuth rádióbeli interjújára. Az alábbiakban ezt a cikket ismertetjük.

 

 

A miniszterelnök a Kossuth rádióban ismételten hangsúlyozta, hogy a kettős állampolgárság megadásával kapcsolatos következményeket alaposan meg kell vizsgálni, mielőtt bármiről is döntésre kerülne sor a magyar parlamentben.

“Először megvizsgálni, tudni a következményeit, megszenvedni a megoldásokért, és ha kiderül, hogy nincsen megoldás, mennyivel jobb, hogy előbb kiderül, hogy nincsen megoldás, mint hogy a népet belezavarjuk egy olyan aláírásgyűjtésbe, amelynek az igenjeinek nincsen megoldása” - mondta a miniszterelnök.

A műsorvezető kérdésére, miért most állt elő a kormány a határon túli magyarok helyzetének jobbítását célzó javaslatokkal, Gyurcsány Ferenc feltette a kérdést: "a magyar ellenzék, amikor kormányon volt, miért nem tette meg ugyanezt?"

"Amikor meg nincs kormányon, akkor lehúzza a nemzeti kártyát, és úgy tesz, mint hogyha csak az lenne a jó magyar, aki hirtelenjében minden egyéb következmény mérlegelése nélkül kettős állampolgárságot ad” - mondta a kormányfő.

 

Nem tudom, a tisztelt olvasó hallott-e valamit a státustörvényről. A miniszterelnök emlékezete most nem terjed odáig.  Kár. De megvan a magyarázat, hiszen maga beszélt csapdába gabalyodott értelemről.

 

"Az értelmünk, az érzelmeink és a lelkiismeretünk gabalyodott itt csapdába. (...) Látom, hogy miközben a nemzetegyesítés szándékával fogalmazzák meg a kérdést, aközben Magyarországon ez a kérdés jobban megoszt, mint majdnem bármi az elmúlt kettő évben” - mondta Gyurcsány Ferenc.

“El kell gondolkodni azon, hogy helyes eszköz-e a nemzet egyesítésére egy olyan ügy, amely máshol meg iszonyatos töréseket okoz, és tudom, hogy mindenki menekül a kérdésből; van, aki igennel, van, aki nemmel, van, aki meg a távolmaradással; de véletlenül sem biztattam sem igenre, sem nemre, sem távolmaradásra” - fejtette ki a műsorvezető kérdésére.

 

Az MSZP és az SZDSZ egyértelmúen NEM-re szavaz, Gyurcsány kivonja magát pártja véleményformálásából? Ő nem pártonkívüli miniszterelnök. Ami meg a megosztást illeti, ez csak azért van, mert valami érthetetlen okból félnek igent mondani. Bizony tükröt tart ez a népszavazás mindannyiunk elé. Gyurcsány a tükörben egy izgága ficsúrt lát, aki mindenre hajlandó, csak állampolgárságot adni nem.  

 

Mint mondta, a kormány szakszerűen tájékoztat mindenkit.

 

Sajnos gond van a szakszerűséggel. Mivel egészségügyi ellátásról, nyugdíjról szónokolnak, s nem veszik figyelembe ezek biztosítási jellegét, nem igazán van joguk a szakmaiságra hivatkozni. Hacsak nem a népbutító szakmára gondolnak.

 

"Mi valamennyi dilemmájával és kérdésével együtt ezeket a javaslatokat meg fogjuk mutatni. Azt várom, hogy mutassa meg mindenki a lapjait. Várom, hogy a Fidesz nyújtsa be azt a törvény-tervezetet, amely őszerinte fillérbe nem kerül, és nem szól másról, csak az útlevélről” - mondta Gyurcsány Ferenc. Mátrai Márta, a Fidesz országgyűlési képviselője azzal reagált a kormányfő kijelentéseire, hogy nem a népszavazási kérdés, hanem Gyurcsány Ferenc osztja meg az embereket: “Gyurcsány Ferenc szándékosan zavarosan beszél a kettős állampolgárságról, tagadásával, elutasításával ő osztja meg az embereket. A kettős állampolgárságban még nem lát üzletet, ezért nem támogatja azt” - olvasható a közleményben. 

Eddig a Szatmári Friss Újság írása, amelynek szövegébe még a MHL megjegyzéseit is beírtuk,
más színnel szedve.

 

Vissza a kezdőlapra