2004. november 30. kedd 00:57

 

Szécsény üzent: jó lenne, ha Gyurcsány igazat is mondana

 

Áder János hétfői napirend előtti felszólalása

 

Tegnap szécsényben időközi választást tartottak és a Fidesz jelöltje fölényesen győzött. A szocialisták időközi választáson még soha nem szenvedetek ilyen katasztrofális vereséget. A szécsényi választók azt üzenték Gyurcsány Ferencnek, hogy be kellene fejeznie a ravaszkodást. Azt üzenték neki: jó lenne, ha végre igazat is mondana.

 

Gyurcsány Ferenc néhány hete azt állította, hogy felelőtlen az ellenzék, mert egyszerre követel adócsökkentést és kiadásnövelést. Gyurcsány Ferenc azonban elfelejtette a választókat tájékoztatni arról, hogy pontosan ez az ígéret - az adók csökkentése és a kiadások növelése - szerepel a szocialisták 2002-es választási programjában. Abban a programban, amelynek megszületésénél a jelenlegi miniszterelnök is bábáskodott. Önök erre kértek és erre kaptak felhatalmazást. Gyurcsány Ferenc egy hete azt állította, hogy Medgyessy Péter azért mondta 2002-ban, hogy nem lesz gázáremelés, mert ebben a nyilatkozatba az ellenzék belekergette. És Gyurcsány Ferencet ki kergette ez év szeptember 10-én, amikor azt mondta: Nem lesz gázáremelés.

 

A kormány a múlt héten döntött a nyugdíjak 6,3 százalékos emeléséről. És a körítés? A miniszterelnök szóvivője arról tájékoztatott minket, hogy a kormánynak a törvény szerint 6,25 százalékot kellett volna emelnie, de annyira lendületben vannak, hogy a 6,25-öt 6,3-ra emelték. Mennyit is ér a kormány bőkezűsége? Ötvenezer forintos nyugdíj esetén havi 25 forintot, egy sóskifli árát. Önök tényleg sikert sikerre halmoznak.

 

Apropó nyugdíjasok. Önök hetek óta azzal riogatják a nyugdíjasokat, hogy a kettős állampolgárság megadása veszélyezteti a nyugdíjukat. Itt van a kezemben a kormány előterjesztése, amely így szól: "A nyugellátást is román fél fogja folyósítani még egy Magyarországra való esetleges áttelepülés esetén is. A sürgősségi egészségügyi ellátás költségét is a román fél fogja viselni."

Tisztelt Országgyűlés!

Kész a megállapodás Romániával, kész a kormány határozatának tervezete. Hadd idézzek ebből is néhány gondolatot: "A kormány hozzájárul, a Magyar Köztársaság és Románia közötti egyezmény aláírásához, felhatalmazza egészségügyi minisztert, hogy az egyezményt aláírja, felhívja a külügyminisztert, hogy az aláíráshoz szükséges meghatalmazási okiratokat adja ki." Nézzük a tényeket. Önök két éve tárgyalnak Romániával az 1961-es egyezmény felülvizsgálatáról. Ez helyes. Önök meg is állapodtak Romániával - ez is helyes. A megállapodásból az következik, ha Magyarországra települnek is át nyugdíjasok, az ő nyugdíjukat Románia fizeti. Ez is helyes. Ebből az következik, hogy a magyar adófizetőknek az esetleg áttelepülő nyugdíjasok egy fillérjébe sem fognak kerülni. És az is következik, hogy a kettős állampolgárság miatt semmilyen veszély nem fenyegeti a nyugdíjasokat és a tervezett nyugdíjemeléseket sem. Akkor miért riogatták az embereket az elmúlt hetekben szórólapokon, fizetett hirdetésekben és álújságokban?

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr, távollétében is felszólítom Önt, kérjen bocsánatot Magyarország minden nyugdíjasától, mert feleslegesen riogatta őket. Kérjen bocsánatot Magyarország minden polgárától, mert egy hazug kampánnyal akarja befolyásolni a döntésüket! Kérjen bocsánatot minden határon túli magyartól, mert hazug kampányával az anyaországi magyarokat akarja szembeállítani a határon túli magyarokkal. Kérjen bocsánatot addig, amíg van, aki hajlandó fogadni a bocsánatkérését!

 

fideszfrakcio.hu

vissza Vissza a kezdőlapra