2004. november 17. szerda 23:06

Az MSZP titokban kampányújságot készíttet erdélyiekkel az erdélyiek ellen

 

Tényállás:

 

Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere elmondta: birtokában van egy lap, amely az MSZP logója alatt jelent meg, s "A felelős döntés" címet viseli - a decemberi magyarországi népszavazásra utalva. Nyomdatechnikai szempontból rendkívül jó minőségű, tizenhat oldalas kiadványról van szó - mondta Szász.
 

A "füzetszerű" kiadvány első oldalán interjú olvasható Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, az ötödik oldalon Hiller István MSZP-elnökkel készült interjú. A hátsó oldalon az egyik írás arról szól, hogy milyen költségtöbbletet jelentene a kettős állampolgárság megadása a határon túli magyaroknak. Minden oldal alján a láblécben állítólag az olvasható: "A december 15-i népszavazás: 2 X nem". Mint a székelyudvarhelyi források elmondták: a nyomdaterméken nincs semmiféle impresszum, nem tudni, ki adta ki, és annak sincsen nyoma, hogy valójában hol nyomták ki a "lapot".

 

Ellenzéki vélemény:

 

Szijjártó Péter fideszes képviselő mai sajtótájékoztatóján arról tett bejelentést, hogy a szocialista párt egy, az erdélyi Székelyudvarhelyen működő nyomdában készíttette el „azt a kiadványt, amelyben az erdélyi magyarokkal ijesztgetik az embereket".
 

Szijjártó Péter (Fidesz) szerint ez éppen olyan, mintha az amerikaiak Japánban, japán emberekkel készíttették volna el a hirosimai atombombát. A politikus úgy véli, a magyarországi terjesztésre szánt kampányújságot azért Erdélyben készíttetik, mert ott olcsóbb.

Mint mondta, Gyurcsány Ferenc ebben a kérdésben is tipikus üzletemberként viselkedik. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kampányújságban a szocialisták ismételten riogatnak: tömeges áttelepüléssel, gazdasági következményekkel.

A képviselő feltette a kérdést, hogy ha a kormányfő így viselkedik a határon túli magyarokkal, vajon mit várhatnak a magyarországi lakosok Gyurcsány Ferenctől a következő időszakban.

 

MSZP reagálás:


Nyakó István, az MSZP szóvivője tagadta, hogy „Székelyudvarhelyen csináltatott volna az MSZP kampányfüzetet". Mint hangoztatta, Szijjártó Péter erre vonatkozó állításaiból „egy szó sem igaz".


Nyakó István, az MSZP szóvivője úgy reagált Szijjártó Péter szavaira: "tudomásul vesszük, hogy képviselő úr ezt a sajátos módját választotta az MSZP kampánykiadványának bemutatására, mivel felkeltette valószínűleg a választók érdeklődését, örömmel vesszük és bízunk abban, hogy sokan fogják ezt olvasni".

Hozzátette: a fideszes politikus "további állításaiból egy szó sem igaz". "Nem igaz, hogy Japánban, vagy Amerikában, vagy Székelyudvarhelyen csináltatott volna az MSZP kampányfüzetet. Ezért azt mondom, ha és amennyiben a dezinformációt Magyarországon találták volna fel, akkor Szijjártó Péter ma magyar milliárdos lenne" - tette hozzá.
 

Beismerés:

 

Valóban Székelyudvarhelyen készült a „nem"-mel tele MSzP-logós kampányfüzet .
 

A kettős állampolgárság kérdésében a „nem" szavazatra buzdító újság valóban Székelyudvarhelyen készült - ismerte el Albert András, a kiadványt előállító székelyudvarhelyi Infopress Nyomda igazgatója a Magyar Rádió kérdésére.

A Magyar Rádió Krónika című műsorában a cég irányítója elmondta, hogy valóban nyomtatnak magyarországi megrendelők számára különböző újságokat, olyanokat is, amelyek a kettős állampolgársággal foglalkoznak.

Előfordul, hogy a kettős állampolgárságra vonatkozó cikkek, vagy hirdetések vannak egyik-másik újságban, de üzletemberként nem cenzúrázhatja a termékek tartalmát, az ő feladata 300 embernek munkát és fizetést adni - mondta az üzletember.

Albert András azt ugyanakkor nem volt hajlandó elárulni, ki a brossúra megrendelője. Mint fogalmazott, ő csupán alvállalkozó, aki egy másik nyomdától kapta ezt a munkát.

 

vissza Vissza a kezdőlapra