2004. november 29. hétfő 09:33

Sánta kutya

MSzOSz riogatás

A minap postaládánkba (és a környékünkön minden postaládába) bedobták egy szórólapot, úgy mond a nyugdíjasok tájékoztatására. Aláírók az MSZOSZ Nyugdíjas Szövetsége, a Vasutas Szakszervezet Nyugdíjas Szervezete és a Nyugdíjasok Országos Szövetsége. A szórólap szövege sok igazságot tartalmaz, de nem a valóságot.

 

A szórólap

A valóság

 

 

 

 

Amit itt leírnak az mind igaz, csakhogy a román-magyar egyezmény szerint  az ellátás a román állampolgároknak is jár, ha itt élnek, s teljesen független a magyar állampolgárságtól.

Vagyis a visszaadott magyar állampolgárság semmiféle plusz lehetőséget nem ad, hiszen a román állampolgársága alapján is jár neki a juttatás.

 

 

Az itt megfogalmazottak viszont szemenszedett hazugságok, s a szórólap hátoldalán szereplő saját szövegükkel is ellentétben van, hiszen leírják, hogy a nyugellátást az az ország fizeti, ahol a nyugdíjas él.

 

 

A román-magyar egyezmény szövege szerint: (hasonlóan fogalmaz a magyar-szovjet egyezmény is, amely az ukránokra is vonatkozik)

"Kik kérhetik a nyugdíj megállapítását az egyezmény alapján?

Az egyezmény alkalmazásának feltétele magyar vagy román állampolgárság.

Hogyan történik a nyugdíjjogosultság elbírálása?

A nyugellátást annak a szerződő országnak az illetékes nyugdíjbiztosítási szerve állapítja meg és folyósítja a saját belső szabályai alapján, amely területén a nyugdíjigénylőnek a kérelem benyújtása időpontjában a lakóhelye van."

 

 

Igen, kérjük, hogy a tényekre alapozott felelős döntést hozzon december 5-én, és ne a hazugságok, riogatások alapján döntsön!

 

Mindehhez már csak azt kell hozzátenni, hogy az Unión belül mindenkinek a saját biztosítója fizet, függetlenül attól, hogy az illető esetleg az Unió másik tagállamában tartózkodik. Ezért van sok német nyugdíjas Portugáliában. Tehát ami veszély egyáltalán van, az nem a magyar állampolgárság miatt van, és csak addig veszély, amit tagok nem lesznek a románok is.

 

A legfrissebb hír egyébként ezzel kapcsolatban, hogy a Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, kérjen bocsánatot a magyarországi választóktól és a határon túli magyaroktól, amiért egy "hazug kampány" érdekében elhalasztotta a szociális egyezmény aláírását Romániával - mondta Áder János.


A politikus bemutatta a magyar-román megállapodáson alapuló kormány-előterjesztés pártja birtokába jutott tervezetét, amely "világosan cáfolja" azt az állítást, hogy Magyarországnak kellene fizetnie az áttelepülők nyugdíját. Áder János közölte: diplomáciai információik szerint a magyar-román megállapodás aláírására december 6-án, egy nappal a határon túli magyarok kettős állampolgárságról szóló népszavazás után kerül sor.

 

vissza Vissza a kezdőlapra