2004. november 28. vasárnap 21:47

 

Felhívás Székelyudvarhely testvértelepüléseinek polgáraihoz!

 

Nekünk, székelyudvarhelyi polgároknak meggyőződésünk, hogy a magyar nemzet életében sorsfordító jelentőségű lesz a 2004. december 5-ei magyarországi népszavazás. Az anyaország polgárainak megadatott az a történelmi lehetőség, hogy bebizonyítsák: nem létezik magyar átok, a nemzet fontos pillanatokban igenis összefog. Ezért most azt kérjük testvértelepüléseink vezetőitől és lakosságától, hogy politikai nézeteiktől függetlenül vegyenek részt a népszavazáson, és szavazzanak IGEN-nel a kettős állampolgárságra.

Bizalommal fordulunk hozzájuk, hiszen az elmúlt években számtalan esetben bizonyították, hogy kapcsolataink nem formálisak. Számos esetben segítettek rajtunk, s ezt mindig testvéri szeretettel tették. Ugyanakkor bízunk abban, hogy nekünk is sikerült bizonyítanunk azt, hogy nem vagyunk méltatlanok erre a testvéri kapcsolatra. 

 

Az ember a testvérét szükségben ismeri meg igazán. Most mi ilyen helyzetben vagyunk. Évtizedekkel ezelőtt a határok átrajzolásával jogtalanul és megkérdezésünk nélkül vették el tőlünk a magyar állampolgárságot. Most adott a lehetőség arra, hogy ezt visszakapjuk. Ez számunkra erkölcsi kárpótlást jelentene a Trianonban elszenvedett traumáért. Nem anyagi juttatásokat kérünk, nagyobb nyugdíjat vagy jobb szociális ellátást, hanem az összetartozásunkat jelző gesztus érvényesítését anyaországban élő honfitársainktól.

 

Bízunk abban, hogy jó testvér módjára pontosan megértik ezen óhajunkat, s az eddigi testvér-települési kapcsolatokat elmélyíti majd az ily módon kifejezett szolidaritás. Felhívjuk ugyanakkor a figyelmüket arra is, hogy egy szerencsétlen kimenetelű népszavazásnak drámai hatása lehet az anyaország és az elszakított területek közötti viszonyra. Ezért azt is kérjük, legyenek ebben a kérdésben odahaza a határon kívül rekedt magyarok szószólói. Próbálják megértetni honfitársaikkal, hogy mit és miért kérünk most tőlük. Legyenek cselekvő részesei a magyar nemzet határokon átívelő békés újraegyesítésének. Isten áldását kérjük ez irányú tevékenységükre.

 

a Magyar Polgári Szövetség székelyudvarhelyi szervezetének elnöksége

    Székelyudvarhely, 2004 novemberében

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra