2004. november 10. szerda 23:29

 

TÉVHITEK

 

Mindenféle ál- és rémhírek lábra-kaptak a kettős állampolgárságról való napszavazással kapcsolatban. Ezek közül ismertetünk néhányat a cáfolatukkal együtt. Kéretik terjeszteni!

 

1. IGAZ-E, hogy a magyar állampolgárság megadását követően elözönlik majd Magyarországot a határon túliak?

NEM IGAZ!

A felmérések szerint a külhoni magyarok pár százaléka tervezi csak az áttelepülést, de ők az állampolgárság hiányában is ezt tennék. Már csak azért sem kell tömeges áttelepüléstől tartani, mert a magyarországi lakás- és házárak többszörösei az otthoniaknak, s így gyakorlatilag megfizethetetlenek határon túli nemzettársaink számára.

2. IGAZ-E, hogy a magyarországi nyugdíjpénztárt fogják terhelni az új magyar állampolgárok?

NEM IGAZ.

A nyugdíjra jogosultság járulékfizetéshez kötött, így aki más országban fizet járulékot, ott jogosult nyugdíjra.

3. IGAZ-E, hogy a határon túliak Magyarországon fogják ingyen gyógykezeltetni magukat?

NEM IGAZ.

Az egészségügyi ellátás is a biztosítási rendszerben való részvételtől, vagyis a járulék fizetésétől függ, a gyermekek gyógykezelésénél pedig feltétel a magyarországi lakóhely.

4. IGAZ-E, hogy az újdonsült magyar állampolgárok szavazatai dönthetik el a magyarországi választásokat?

NEM IGAZ.

Csak az vehet részt a választásokon, akinek Magyarországon van a bejelentett lakóhelye.

5. IGAZ-E, hogy a határon túli magyarok új állampolgárságuk megszerzésével elveszítik korábbi állampolgárságukat?

NEM IGAZ.

A szomszédos államok elfogadják, sőt, maguk is alkalmazzák a kettős állampolgárság intézményét. Eddig egyedül Ukrajnában nem volt lehetséges, de már ők is a tilalmazás eltörlésére készülnek.

6. IGAZ-E, hogy felesleges megadni a magyar állampolgárságot, mert a környező országok rövidesen csatlakoznak az EU-hoz, s ez minden problémát automatikusan megold?

NEM IGAZ.

Románia még legalább 3 évig nem lesz uniós tagállam, Szerbia és Ukrajna (a két országban kb. félmillió magyar él!) pedig még meghívást sem kapott. Így határainkon kívül élő nemzettársainknak jelenleg vízumért kell sorba állniuk, vagy pedig 500(!) eurót kell felmutatniuk a határon, ha magyarországi rokonaikat, barátaikat akarják meglátogatni.

7. IGAZ-E, hogy az EU illetve a nemzetközi jog nem teszi lehetővé Magyarország számára, hogy a határon túli magyaroknak megadja az állampolgárságot?

NEM IGAZ.

Az Európa Tanács 1997-es egyezménye szerint minden állam saját joga meghatározni, kik az állampolgárai. Az Európai Unió számos tagállamában százezrével élnek kettős állampolgárok anélkül, hogy emiatt bármiféle korlátozást szenvednének.

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra