2004. november 18. csütörtök 23:27

 

Vérüket is adják

 

 

Kárpátaljai magyar véradók Nyíregyházán 

 

Egyre többen érkeznek a Kárpátaljáról vért adni Nyíregyházára. Magyarországon külföldi állampolgár egyébként nem adhat vért, erre csak különleges esetekben nyílik mód; a mai ilyen volt.

Kárpátalján összefogtak az emberek és csoportos véradásra érkeztek ma Nyíregyházára. A határon túli magyarok számára teljesen kézenfekvő: ha baj van, csak egymásra számíthatunk.

„Úgy érzem, hogy kötelességünk, hogy segítsünk egymáson az embereken. És ezért úgy döntöttem, hogy átjöjjek" - fogalmazott a tiszakeresztúri Szentmiklósi Károly.

Már nincs vérhiány hazánkban. Ám, az önkéntes véradókra továbbra is nagy szükség van a zökkenő mentes vérellátás érdekében. Nehézkes az átjárás a határokon, ugyanakkor a határon túli magyar településekről sokan adnának vért ha erre mód lenne.

Mende Gyula Tiszakeresztúrról úgy véli: „Volna rengeteg jelentkező, az volna a megoldás, ha ki lehetne járni Kárpátaljára, ott lennének ezrek.„Ma a határon túlról húszan indultak, de csak tizenöten érkeztek. Vízumproblémák miatt ugyanis öt magyart nem engedtek be Magyarországra az ukrán határőrök.

 

vissza Vissza a kezdőlapra