2005. január 11. kedd 19:14

MHL elszámolását a 2004-es esztendőről

Számoljunk el a múlt évvel!

2004-ben az Európai Unió tagjai lettünk. Ezt követően (a kormányzati ciklus felénél) megbukott a miniszterelnök. Az MDF több alapító tagját kizárta, köztük Lezsák Sándort. A brókerbotrány tovább gyűrűzött. Jól szerepeltek, rosszul doppingoltak sportolóink az olimpián. A Fidesz megnyerte az európai parlamenti választásokat, és Nagy Andor elsöprő fölénnyel őrizte meg a szécsényi mandátumot. Szép volt, mondhatnánk, csak az a vég, csak azt tudnánk feledni. Dec. 5-én megtapasztaltuk: a hazugságnak roppant ereje van.

JANUÁR

jan. 7.: Az államháztartás 2003. évi GDP-arányos hiánya 5,6 százalékos, szemben a korábban közölt 5,2 százalékkal, s jócskán meghaladva az előirányzott 4,5 százalékot. Medgyessy Péter bejelentette: febr. 15-i hatállyal kezdeményezi László Csaba felmentését, és egyúttal kabinetfőnökét, Draskovics Tibort javasolja a pénzügyi tárca élére. A csere indoka: az államháztartás tetemes hiánya (GDP arányosan: 5,6 % a tervezett 4,5 százalékkal szemben).

jan. 13.: Draskovics Tibor a korábbi 35 milliárdos kiadáscsökkentés mellé egy 120 milliárd forintos megszorítás csomagot produkál. (Szinte leáll az államilag támogatott bérlakásépítés, csökkennek az útépítésre és az oktatásra költhető összeg is.) Draskovics Tibor – bár esze ágában sincs pótköltségvetést beterjeszteni – megváltoztatja a 2004-es büdzsé sarokszámait. Lemond az elérhetetlennek látszó 3,8 %-os GDP-arányos államháztartási hiányról, de fogadkozik: a 4,6 százalék sikerül.

jan. 16.: A kancellária cáfolja, hogy a Bécsben őrizetbe vett Kulcsár Attila járt a balatonőszödi kormányüdülőben. A Miniszterelnöki Hivatal azután ad ki közleményt, hogy Demeter Ervin volt titokminiszter írásbeli kérdést intéz Kiss Péter kancelláriaminiszterhez.

jan. 21.: Az ORTT harminc napra felfüggeszti a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát. Ez válasz Barangó 2003. dec. 24-én elhangzott kijelentésére: „Kiirtanám az összes keresztényt.”

FEBRUÁR

febr. 11.: Az állam meg kívánja vásárolni az Alföld Koncessziós Autópálya Rt. 40 százalékos tulajdonrészét, ennek hatására márc. 12-től matricával lehet használni az M5-öst, és 2005 végéig megépül a gyorsforgalmi út Szegedig, ahol az MSZP tartja következő kongresszusát. Áder János: az adófizetőket aránytalanul megterheli a döntés, hiszen a 2030-ig „rendelkezésre állási díj” címén fizetendő összegből megépíthető a jelenlegi autópálya-hálózat fele.

febr. 16-25.: Gazdatüntetés: 65 félpályás útlezárás országszerte.

febr. 17.: Az ÁPV Rt. eladta a MOL 10,4 százalékát, részvényenként 6500 forinton. A tranzakcióban a kisbefektetők nem vehettek részt.

febr. 25.: A kormány megállapodik a mezőgazdasági termelőkkel.

febr. 27.: Pert nyer a Népszavával szemben Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke, akit a lap azzal vádolt, hogy Vári fedőnéven titkos megbízott volt 1974-től.

MÁRCIUS

márc. 5.: Rudi Zoltánt, a Magyar Televízió aktuális műsorokat felügyelő igazgatóját választja meg a Magyar Televízió Rt. elnökévé az MTV Közalapítvány kuratóriuma.

márc. 10.: Nő a feszültség az MDF-ben. Az úgynevezett hűségnyilatkozatot az MDF-képviselőcsoport számos tagja nem írta alá.

márc. 11.: Az országos közúthálózat fejlesztésére, fenntartására és üzemeltetésére szánt 86,48 milliárd forintból egy kormányhatározat előbb 3,4 milliárd forintot, a takarékossági csomag miatt pedig 12,61 milliárd forintot zárolt.

márc. 17.: Megjelent a gyógyszerár rendelet, amelyről utóbb alkotmányellenes.

márc. 21.: Középkategóriás lehallgatóberendezést találnak a kisbéri polgármester, a fideszes Udvardi Erzsébet irodájában.

márc. 23.: Alkotmányellenesnek minősíti az Alkotmánybíróság a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének átalakításáról szóló törvényt, az úgynevezett Lex Szászt.

márc. 24.: A kormány döntést hozott 10 agrártársaság állami tulajdonú részvényeinek értékesítéséről. Eladó: Abaúji Charolais Rt., Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt., Komáromi Mg. Rt., Alcsiszigeti Mg. Rt., Enyingi Agrár Rt., Bácsalmási Agráripari Rt., Szerencsi Mg. Rt., Bólyi Mg. Rt., Hód-Mezőgazda Rt., Tokaj Kereskedőház Rt.

márc. 27.: Szövetségi gyűlés Budapesten. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke bejelentette: lezárult a Fidesz szövetséggé alakulásának folyamata.

márc. 30.: Hazahozzák Bécsből Kulcsár Attilát, a K and H Equities többmilliárdos sikkasztással gyanúsított volt brókerét.

márc. 31.: Tóth András államtitkár utasítására a brókerbizottság tagjainak megtiltják, hogy beletekintsenek a Kulcsár Attilára vonatkozó telefonlehallgatási jegyzőkönyvbe.

ÁPRILIS

ápr. 1.: Emelkedik a lakásépítéshez adható szociálpolitikai támogatás mértéke. A kormány 180 napra befagyasztja a gyógyszerárakat.

ápr. 3.: A Civil Szervezetek a Zengőért Mozgalom megakadályozza, hogy folytatódjék a NATO-lokátorállomás építése.

ápr. 5.: Demeter Ervin említést tesz parlamentben a Kulcsár beszélgetéseit tartalmazó jegyzőkönyvről, melyben egy bizonyos „Gyurcsányi” -ról esik szó. Mellesleg a Gyurcsány nevet így ejtik ki sokan az idegenajkúak.

ápr. 6.: Tóth András nemzetbiztonságot felügyelő politikai államtitkár kijelenti: Gyurcsány Ferenc sportminiszternek nem volt kapcsolata Kulcsár Attilával.

ápr. 7.: A Medgyessy-kormány újabb, 13,7 milliárd forintos megszorító csomagról dönt.

ápr. 8.: Az Index című internetes újság arról számol be: Ron Werber izraeli tanácsadó, miközben az európai választásokon az MSZP kampányaktivistáinak felkészítését végzi Csapatjáték címen, egy gyűlésen fasisztáknak és paranoiás bandának nevezi a legnagyobb ellenzéki pártot. Tóbiás József pártigazgató kijelenti: nem érdeklik az etikai és választási kódexek.

ápr. 16.: Kulcsár Attila sofőrje, Szekér Gyula taxis részletes tanúvallomást tesz a rendőrségen. Elmondja: fél méter magasan állt a pénz El Abed Hassan szír pénzváltónál, aki szatyrokban adta át a kívánt összegeket. Szekér többek közt pénzt szállított Medgyessy Péter nagyváradi barátjának, Alexandru Mudurának és fiának, Mudura Sándornak is. Szintén pénzeket vitt Forró Tamás exriporternek. A „címzettek” között szerepelt a vallomás szerint Kónya Imre volt MDF-es honatya és Endrényi Éva, egy Kovács László közeli hölgy.

ápr. 25.: Milliárdos állami megbízásokat kaptak a Gyurcsány Ferenc érdekeltségi köréhez tartozó cégek, például a Budapest Airport Rt., melynek igazgatósági elnöke Gyurcsány anyósa, Apró Piroska.

ápr. 27.: A nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén fideszes képviselők kezdeményezik Ron Werber C típusú átvilágítását, mivel szerintük az izraeli kampánytanácsadó tevékenysége nemzetbiztonsági kockázat jelenthet. Nem támogatja a javaslatot Kiss Péter kancelláriaminiszter és a nemzetbiztonság részéről Tóth András sem.

MÁJUS

máj. 1.: Magyarország teljes jogú tagja az Európai Uniónak. Új időszámítás kezdetének nevezi Medgyessy Péter Magyarország uniós csatlakozását. A csatlakozási ünnepségek több programja vitákat vált ki: súlyos milliókért tiszta ivóvizet öntenek az Erzsébet hídról a Dunába, egy napra befüvesítik a Szabadság hidat.

máj. 11.: A Fidesz idegenrendészeti eljárást kezdeményez Ron Werber izraeli tanácsadó munkavállalásának körülményei miatt.

máj. 13.: Újabb „kormány-siker”: a korábbi tervekhez képest két évvel csúszik Magyarországon az euró bevezetése, így előreláthatóan csak 2010-ben váltja fel a forintot az euró.

máj. 14.: Belpolitikai botrányt kelt, hogy Baráth Etele EU-pénzekért felelős államtitkár fia, Baráth Gergely és Medgyessy Péter miniszterelnök fia, Medgyessy Gergely közös cége, a TGG and Partners magyar nagyvállalatok érdekeit képviseli Brüsszelben.

máj. 17.: Másodszori próbálkozásra az országgyűlés kormánypárti többsége megszavazza Szász Károly leváltását a PSZÁF éléről. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét irányító tanács elnökévé Farkas Istvánt választják meg.

máj. 19.: Osztrák kézbe került a Budapesti Értéktőzsde.

máj. 24.: Alkotmányellenes a BTK 2003. dec. 8-án elfogadott, a gyűlöletbeszédre vonatkozó módosítása.

máj. 31.: Máj.ra az infláció éves szinten 7,6 százalék.

JÚNIUS

jún. 7.: A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a Keller László által elrendelt adatgyűjtésben jogosulatlan adatkezelés és hivatali visszaélés bűncselekményének alapos gyanúját látta és nyomozni kezdett.

jún. 9.: A kormány elhatározza: megszünteti a sorkatonai szolgálati kötelezettséget.

jún. 10.: Lezárult a német E. ON magyarországi cége, az E. ON Hungária Rt. kezébe került az Édász 98,57, a Dédász 94,68 és a Titászban 97,2 százaléka.

jún. 13.: Közel abszolút többséggel nyeri meg az európai parlamenti választásokat a Fidesz. A 732 tagú Európai Parlament 24 magyar képviselői posztjára a Fidesz 12, az MSZP 9, az SZDSZ 2, az MDF 1 képviselőt delegálhat.

jún. 22.: Meg lakul a Lakitelek munkacsoport. Az MDF gyökereihez való visszatérést tűzi ki céljául a párt 13 parlamenti képviselője, köztük Lezsák Sándor, Font Sándor, Balsai István, Balogh László, Kelemen András.

jún. 24.: A Legfelsőbb Bíróság (LB) felülvizsgálati tanácsa precedens értékű ítéletben kötelezte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. -t, hogy egyenlítse ki a csődbe ment, felszámolás sorsára jutott volt állami vállalatok máig fennálló tartozásait. Az államot terhelő összeg a kamatokkal együtt akár a 100 milliárd forintot is kitehet. –Juszt László felesége a fő szervezője annak az utcazenei fesztiválnak, amelyre a Miniszterelnöki Hivatal 135 millió forint közpénzt fordít. A Muzsikáló nyárelő című rendezvénysorozat az európai parlamenti választás előtt kezdődött.

JÚLIUS

júl. 1.: A Medgyessy-kormány újabb, 106 milliárd forintos megszorító csomagról dönt.

júl. 5.: A EU pénzügyminisztereinek tanácsa, az Ecofin jóváhagyja hazánk máj.ban benyújtott felzárkózási programját. – Vádat emeltek a brókerbotrány korábbi főnyomozója, Molnár Csaba és két társa ellen. A vád vesztegetés, emellett Molnár Csaba esetében még hivatali visszaélés és államtitoksértés miatt is eljárást indítottak.

júl. 6.: Az Alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek ítéli Medgyessy ötletét, hogy az Országgyűlés létszámának csökkentéséről vagy a közvetlen köztársaságielnök-választásról népszavazást tartsanak.

júl. 12.: Wekler Ferenc (SZDSZ), miután nyilvánosságra kerül, hogy jelentős területeket szerzett meg az M6-os autópálya tervezett nyomvonala közelében, kijelenti: a másokkal kötött ajándékozási megállapodás nem tartozik a nyilvánosságra.

júl. 14.: Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár találkozott Rejtő E. Tiborral, a K&H ügy későbbi gyanúsítottjával a MÁV-kórházban.

júl. 22.: A GVH Versenytanácsa kartellbe tömörülés miatt bírságolt:  a Strabag Rt. -t 2,468 milliárd forint, a Betonút Rt. -t 2,212 milliárd forint, a Hídépítő Rt. -t 1,371 milliárd forint, az Egút Rt. -t és a Debmút Rt. -t pedig 496-496 millió forint versenyfelügyeleti bírsággal sújtotta.

júl. 23.: Eladó az egész világ: Az ÁPV Rt. kiírta eladásra a Hungexpót, a Nemzeti Tankönyvkiadó és a Hollóházi Porcelán többségi részesedését, arról is döntenek, hogy a DDSG-Cargo GmbH veheti meg a Mahart Duna-Cargo Kft-t. –Demszky Gábor 130 négyzetméter belterületű házat épített az Adria partján. A villa az ingatlanszakértő szerint százmillió forint körül lehet. Később egyebek mellett az is bebizonyosodik, hogy Demszky a piaci ár feléért bérel terepjárót a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. -től, s hivatali autóját és annak sofőrjét is magával vitte nyaralására.

júl. 26.: Az OTP 47,5 millió dollárért megvásárolta a román Banca Comerciala RoBank s. a. társaságot.

AUGUSZTUS

aug. 2.: Medgyessy Péter cáfolja, hogy bizalmi válság lenne azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc sportminiszter felajánlotta lemondását. A kormányfő meneszti Gál J. Zoltán kormányszóvivőt, Gyurcsány bizalmasát.

aug. 4.: A kormány Kovács László külügyminisztert jelölte az új Európai Bizottság magyar biztosi tisztségére.

aug. 5.: Felrobbant a korábban pirotechnikai eszközök gyártásával foglalkozó Mechanikai Művek területén egy üzem Törökbálinton. A robbanásban többen megsérültek, s halálos áldozat is volt.

aug. 10.: Kihallgatják a nyomozók N. Tibort, akinek köze lehet Szász Károly megveréséhez. A zsarolás miatt korábban előzetes letartóztatásba helyezett férfi rendszeres telefonkapcsolatban állt Kulcsár Attilával.

aug. 18.: Sokat akart a szakra, de nem bírta a farka: Medgyessy bejelenti a kormány átalakítást, elküldi Gyurcsány Ferencet, Burány Sándort, Keller Lászlót és Tóth Andrást. Új miniszterként nevezi meg Baráth Etelét, Szekeres Imrét és Veres Jánost. A szabad demokrata frakció megvonja a bizalmat a kormányfőtől, nem enged csillagból.

aug. 19.: Medgyessy Péter ultimátumot ad: „az SZDSZ vagy ma estig megerősíti a miniszterelnök iránti bizalmát, vagy ő aug. 27-én írásban benyújtja a lemondását”. A kormányfő azzal indokolja lépését, hogy el akarja kerülni az ország instabillá válását. Az MSZP elnöksége elébe megy az eseményeknek: délután elfogadja a kormányfő lemondását.

aug. 22.: Medgyessy Péter televíziós interjújában az SZDSZ-szel kapcsolatban célzásokat tesz a kisebbik koalíciós partner „korrupciós ügyeire”.

aug. 24.: Távozik a parlament alelnöki székéből a 270 millió forint értékű, vissza nem térítendő állami támogatással összefüggő botránya miatt Wekler Ferenc (SZDSZ). (A borászok körében emelett tiltakozást váltott ki, hogy a Wekler család szóban forgó mórágyi földterületét átsorolták – ezt maga a szabad demokrata politikus is kezdeményezte – a szekszárdi borvidékhez, ahol magasabb árkategóriájú borokat termelnek.)

aug. 25.: A szocialista párt rendkívüli kongresszusa Gyurcsány Ferencet jelöli miniszterelnöknek. Gyurcsány 424 szavazatot kap, jóval többet, mint ellenfele Kiss Péter, kancelláriaminiszter. Korábban az MSZP elnöksége egyedüli jelöltként Kiss Péter nevezte meg kormányfőjelöltnek, Gyurcsány ezt követően lépett.

aug. 26.: Lemond Medgyessy Péter miniszterelnök. A kormányfő és a kormány megbízatása csak szept. 24-én szűnik meg. Ha konstruktív bizalmatlansági indítvány révén cserélnek miniszterelnököt, a váltás azonnal megtörténhet. Feltehetően féltek attól, hogy nem lett volna meg a megfelelő szavazatszám.

SZEPTEMBER

szept. 1.: Draskovics Tibor utasítására megindul az uniós adószámmal rendelkező hazai vállalkozások áfa-visszaigényléseinek szigorított ellenőrzése. Mivel ezt egészen 2005 elejéig elhúzzák, közel 100 milliárd forintot kivontak hónapokra a gazdaságból és látszat eredményt pordukáltak az év végi zárásra. Ügyes, mondják Pesten.

szept. 2.: Herényi Károly, az MDF parlamenti frakcióvezetője bejelenti Szili Katalin házelnöknek, hogy öt képviselőt kizárt az MDF frakciójából – Balsai Istvánt, Font Sándort, Horváth Balázst, Kelemen Andrást és Szászfalvi Lászlót, azaz a Lakitelek munkacsoport öt tagját.

szept. 7.: Megkezdődik Rácz Péternek, a Magyar Úttörők Szövetsége (MÚSZ) ügyvezetőjének és vélelmezett bűntársának, Burger Béla ingatlanszakértőnek a büntetőpere, mely a csillebérci úttörőtábor területén álló vadászház áron alul történt értékesítése miatt indult a vádlottak ellen.

szept. 9.: Áder János és Varga Mihály pótköltségvetés elkészítését kéri, mert aug. végére az államháztartási deficit elérte a teljes évre tervezett mértéket.

szept. 14.: Villámgyors eladás során az APV Rt. értékesítette a Richter gyógyszergyár 25 százalékos állami részesedését. A kisbefektetők kihagyásával befolyó 159 milliárd forint az államadósság finanszírozására szolgált.

szept. 15.: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt újabb, 43 milliárd forintos megszorító döntéscsomagot jelentett be. A kormányfő megerősítette posztján Draskovics Tibor pénzügyminisztert, aki közölte: a 4,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány sem tartható, az év végére várható deficit eléri a GDP 5-5,3 százalékát. Ugyanezen a napon a rendőrség munkatársai a lakásáról akarják előállítani Hankiss Ágnest egy bírósági tárgyalásra. A büntetőpert Vásárhelyi Mária indította a Hamvas Intézet igazgatója ellen, amiért a Péntek 8 című műsorban Vásárhelyi Miklósról beszélve rágalmazást és kegyeletsértést követett el.

szept. 17.: Érvényteleníti a csillebérci tábor elajándékozásáról szóló szerződéseket a Fővárosi Ítélőtábla. Az elsőfokú bíróság erre vonatkozó döntése jogerős, az eset körülményeit azonban még vizsgálni kell, ám biztossá válik, hogy az ingatlan nem a Magyar Úttörők Szövetségének tulajdona.

szept. 20.: Gyurcsány Ferenc bejelenti, hogy a kormány elszánt abban, hogy megemeli a pénzügyi vállalkozások nyereségadóját, mint mondta, ennek következtében 30 milliárd forintot várnak a bankoktól.

szept. 23.: Kulcsár Attila, a K&H Bank Rt. volt ügyvezető igazgatója az ügyészségen terhelő vallomást tett Bácskai Jánosra, a maffiaellenes központ felfüggesztett főigazgatójára, Ferenczi Lászlóra, az ORFK bűnügyi igazgatójára, Molnár Csabára, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) pénzmosás elleni osztályának egykori vezetőjére és Papp Csabára, az SZBEI gazdasági bűnözés elleni osztályának volt vezetőjére.

szept. 25.: A Magyar Demokrata Fórum tisztújító országos gyűlésén ismét Dávid Ibolyát választják meg a párt elnökévé.

szept. 29.: Az Országgyűlés miniszterelnökké választja Gyurcsány Ferencet. Ugyanezen a napon a parlamentben a Fidesz tájékoztatást ad egy a dokumentumról: a Nemzetbiztonsági Hivatal telefonlehallgatási jegyzőkönyve szerint maga Gyurcsány irányította az Altus Rt. igazgatójához Kulcsár Attilát. – A Magyar Nemzet megírja: készül a jegybank működését módosító törvény, amely az eddiginél kevesebb hatalmat adna Járai Zsigmondnak. Az MSZP még aznap minden alapot nélkülöző zavarkeltésnek minősíti ezt.

szept. 30.: A kormány korábbi fogadkozásai ellenére és törvényt sértve csak egyhetes késéssel nyújtja be az országgyűlésnek a 2005-ös költségvetést. A Donbass svájci-ukrán befektetői konzorcium kezébe került a Dunaferr. Az ukrán társaság 440 millió forintot fizetett az ÁPV Rt. –nek.

OKTÓBER

okt. 3.: A sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila terhelő vallomást tett az ügyészségen Forró Tamás exriporterre. Ismertette annak a körmönfont tranzakciónak a részleteit is, amellyel a Zöld Újság Rt. egyik részvénycsomagját értékesítették. A rendszerváltás idején ismertté vált Forró Tamásról kiderült az is: Szilágyi Ákos fedőnéven 1976-tól a III/III-as csoportfőnökségnek írt jelentéseket. –A kormány megkötötte a Bilfinger-Porr-Swietelsky konzorciummal a koncessziós szerződést az M6-os autópálya építésére és üzemeltetésére – közvetlenül ennek előzményei vezettek a nyári kormányválsághoz.

okt. 4.: Népszavazást kezdeményez a Fidesz a privatizáció leállítása érdekében – jelenti be Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Ugyanezen a napon leteszik a hivatali esküt Gyurcsány Ferenc kormányának tagjai: Petrétei József igazságügyminiszter, Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, Hiller István a nemzeti kulturális örökség minisztere, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, Kiss Péter a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, Kovács László külügyminiszter (őt nov. 1-től Somogyi Ferenc követi), Rácz Jenő egészségügyi miniszter, Lamperth Mónika belügyminiszter, Draskovics Tibor pénzügyminiszter, Göncz Kinga ifjúsági miniszter, Magyar Bálint oktatási miniszter, Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter és Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

okt. 5.: A MÁV működéséhez és „természetesen” fejlesztéséhez is hitelre szorul: 53 milliárd forint szindikált hitel felvételére írt alá szerződést hazai bankokkal.

okt. 7.: Az egészségügyiek országos figyelmeztető sztrájkot tartanak a jobb bér- és munkafeltételek megteremtése érdekében.

okt. 11.: A Pesti Központi Kerületi Bíróság rendzavarás miatt tíz nap elzárásra ítéli Bácsfi Diánát.

okt. 12.: Szocialista és szabaddemokrata képviselők benyújtják a jegybank működését módosító törvény módosítását, amely lényegesen megnöveli Gyurcsány Ferenc befolyását a legfőbb jegybanki döntéshozó testületének, a Monetáris Tanács tagjainak kinevezésében és felmentésében. A jegybank tiltakozik, és alkotmányellenesnek nevezi a törvényt. (Szept. v égén még az MSZP is tagadta, hogy ilyesmi készülne.)

okt. 14-15.: Haladó kormányzás címmel tizenegy balközép állam- és kormányfő tart csúcstalálkozót Balatonőszödön. A csúcstalálkozót kétnapos nemzetközi konferencia előzi meg Budapesten. A rendezvényen sokkal kevesebb elsőszámú vezető jelenik meg a vártnál.

okt. 15-16.: Az MSZP soron kívüli, tisztújító kongresszusán Hiller Istvánt választják a párt elnökévé, s elfogadják Az új magyar szociáldemokrácia című pártprogramot.

okt. 18.: Az Országgyűlés módosítja a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt: létrejött az önálló Egészségügyi Minisztérium, illetve az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium, megszűnt a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium.

okt. 19.: A miniszterelnök többször is találkozott Kulcsár Attilával – derül ki a Parlamentben. Gyurcsány Ferenc Demeter Ervin fideszes képviselő kérdésére válaszolva először számolatlan, majd három-négy találkozóra emlékezik. Korábban Tóth államtitkár kijelentette, Gyurcsány nem találkozott Kulcsárral.

okt. 27.: Paprikás hangulat: Az összes paprikakészítményt kitiltják az üzletekből, mivel több fűszerforgalmazó cég termékeiben is meghaladja a megengedett szintet az aflatoxin nevű méreg, amely importpaprikával került az őrleménybe.

okt. 28.: Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere lemond európai parlamenti képviselői megbízásáról, miután a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője rámutatott: a törvény szerint a két tevékenység nem egyeztethető össze.

NOVEMBER

nov. 4.: A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság és az E. ON Ruhrgas International (ERI) kötelező érvényű szerződéseket írtak alá a Mol gázüzletének részleges eladásáról 775 millió euróért.

nov. 5.: Megszűnik a Magyar Hírlap. Később, feléled.

nov. 8.: Az Országgyűlés elfogadja a 2005. évi adótörvényeket, melyek értelmében a személyijövedelemadó-rendszer kétkulcsos lesz. Az Országgyűlés módosítja az alkotmányt is a sorkötelezettség eltörlésével kapcsolatban, s elfogadja a honvédelmi törvény ezzel kapcsolatos módosítását is. Közben az MDF-ből újabb két képviselőt zártak ki, egyikük Lezsák Sándor pártalapító. Ezután még hét képviselő távozik az MDF-frakcióból, amely emiatt megszűnik, majd nyolc tagra olvadtan újjáalakul.

nov. 11.: Büntetőeljárást kezdeményezett a Budapesti Rendőr-főkapitányság közösség elleni izgatás bűntette gyanúja miatt Paizs Miklós ellen. Paizs korábban egy kereskedelmi rádió műsorában jobboldali személyiségek megölésére szólított fel.

nov. 22.: Az Országgyűlés módosítja a jegybanktörvényt.

nov. 24.: 2005. jan. 1-jétől 6,3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak.

nov. 25.: Az ÁPV Rt. értékesítette a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. -t. A Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. 70 százalék mínusz egy szavazat részvénycsomagját a Láng Kiadó és Holding Rt. vehette meg a 3,210 milliárd forintért.

nov. 28.: Szécsényben elsöprő győzelmet aratva Nagy Andor, a Fidesz-KDNP jelöltje nyeri a Nógrád megye 3. számú választókerületében kiírt időközi országgyűlési választás második fordulóját. Előnye 45 százalék! Sopronban – miután a választókat vásárlási utalvánnyal vesztegető szocialista jelölt visszalépett – az alacsony részvétel miatt a második forduló is érvénytelen.

nov. 29.: Hosszú mellébeszélést követően Gyurcsány arra buzdít, hogy mindkét kérdésben nemmel voksoljanak a népszavazáson.  - Mádl Ferenc nem írja alá a jegybanktörvényt, hanem visszaküldi a parlamentnek. Indok: különösen aggályos a miniszterelnök befolyásának növelése és a Monetáris Tanács bővítése.

nov. 30.: A 2005. évi költségvetés fő számai: a kiadási főösszeg 6.582,8 milliárd forint, a bevételi főösszeg 5.883,1 milliárd forint, a központi költségvetés hiánya 699,7 milliárd forint lesz.

DECEMBER

dec. 1.: A kormány módosítja a felzárkózási programot, amely a júl.ban elfogadotthoz képest 2005-re magasabb államadóssággal és költségvetési hiánnyal számol. (Ez a program az euró bevezetésének az Unió által is elfogadott menetrendje.)

dec. 5.: Gyászba borult egek… Eredménytelen az országos ügydöntő népszavazás a határon túli magyarok kedvezményes honosításáról és a kórházak privatizációjáról. Az egészségügy privatizációját a megjelentek 65 százaléka ellenzi, míg a kettős állampolgárságot 51 százaléka adná meg. A győztes igenek száma nem érte el a választók 25 százalékát.

dec. 6.: Az Alkotmánybíróság megsemmisíti a többciklusú, lineáris felsőoktatási képzési szerkezet bevezetéséről és az első képzési ciklus indításának feltételeiről szóló kormányrendeletet. A testület megállapította, hogy a felsőoktatásról szóló törvény felhatalmazó rendelkezései, valamint az e felhatalmazás alapján alkotott rendelet formai okokból alkotmányellenes; a törvény alkotmánysértő felhatalmazása alapján a kormányrendeletben törvényhozási tárgykört szabályoz.

dec. 7.: A Fidesz szerint veszély fenyegetheti a jövő évi felvételi eljárás zavartalanságát. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke kétségbe vonja, hogy az oktatási tárca vezetője teljesíteni tudja a kétciklusú képzési rendszer hazai bevezetésére tett vállalását. - Újabb, ezúttal húszmillió forintos állami támogatást kapott a Gyémántfürt Kft., amely Wekler Ferenc szabad demokrata országgyűlési képviselő családjának érdekeltségébe tartozik.

dec. 13.: Az Alkotmánybíróság több ponton megsemmisíti a Megdyesy-kormány idején elfogadott liberális drogtörvényt.

dec. 14.: Az Országgyűlés lényegében változatlan formában újra elfogadja a jegybanktörvényt.

dec. 20.: Elhagyta Irakot a Magyar Honvédség Szállító Zászlóaljának utolsó katonája.

***

Olvasóink figyelmét felhívjuk a Magyar Nemzet némileg bővebb összeállításáraamelyet főleg igen sikeres fénykép illusztrációi miatt ajánlunk megtekinteni.

Vissza a kezdőlapra