2005. január 21. péntek 18:12

 

Kávés és kába pókok

 

 

Nemrégiben arról értekeztünk, hogy bizony, még a falnak is füle van. Meg is nézhetted. Most viszont arról értesülhetsz, hogy mit csinál a pók, ha kába. 

Persze egy pók magától aligha lesz kába. Az állatvédők bizonyára tiltakoznak is, ha megtudják, egyes kutatóintézetekben különféle nem pók eledelnek számító anyagokkal kezelték a hálószövőket. A tiltakozás jogos vagy jogtalan volta részben rajtad múlik. De legelőször nézd meg a hálókat, amelyeket a kába pókok készítettek:

 

Első pillantásra látszik, hogy a kábaság nem egyeztethető össze a szövőmesterséggel. Mármost, ha e képek téged vagy bárkit, akinek megmutatod arra késztetnek, hogy mérsékeld még az olyan általánosan elterjedt élvezeti szer használatát is, mint a kávé, nem is beszélve a többiről, akkor a pókok kábítása nem volt ámítás...

Persze lehetnek ellenérveid: (a) nem vagy pók; (b) józanul sem tudsz hálót szőni; (c) neked mondjuk a marihuanás jobban tetszik, mint a szokásos. De Te is tudod, ezek csak afféle okoskodások. Méghogy nem vagy pók? Hát soha nem mondták rád: haspók???

De ne viccelődjünk, ez komoly téma. De mennyire komoly. Még maga Kiss Péter kancelláriaminiszter is kijelentette, hogy "az a kormány szándéka, hogy a rendszerváltás óta lezáratlan ügyek jelentős részét napirendre tűzze. A legfontosabb témák között említette ... a kábítószer-fogyasztás kérdését" (Népszabadság 2005. január 21).

Nekem nem teljesen világos, hogy mi a lezáratlan a kábítószer-fogyasztás dolgában. Azt tudom, hogy a mostani kormány fellazította az Orbán kormányzás alatt meghozott szigorúbb szabályokat, s azt is, hogy ezt nem (ezt sem) sikerült nekik jogszerűen tenniük: fennakadtak az alkotmánybíróság ítéletén. Ha most újabb lazítási kísérlettel állnak elő, azt alighanem a szavazatért mindenre hajlandóság jegyében teszik, de remélhetően többet vesztenek ezzel, mint amit nyernek.

Nézzük ezek után a fenti képek szakmai értékelését:

Egy új nagy-britanniai felmérés szerint az extasy vagy cannabis hosszú távon történő fogyasztása emlékezet kihagyási problémákat okoz.
Már korábban kimutatták, hogy ez nemcsak az emberekre hanem a pókokra is érvényes. Pókokat különböző drogokkal kezelték, majd megnézték, milyen hálót szőnek ezután. Változatos kreációk születtek, amiknek nem sok közük volt az eredeti légyfogó berendezéshez.
- Az extasyval vagy speeddel tuningolt pókok vad dolgokat kreáltak, a háló keretében sok lyukat hagytak
- LSD: egyenletesen szőttek, de nem teljesen fejezték be a művüket
- Marihuana: úgy tűnt, a pókok elvesztették a kedvüket, munka közben, félbehagyták a hálót
- Chloralhidrát (altatók): a keret még elkészült, de a körökhöz még hozzá se kezdtek
- A koffeinnek tudható be a legbizarrabb hatás: a pókok minden tervszerűség nélkül csupán egymáshoz kötögették a szálakat.

 

A fentiek alapos áttanulmányozása után arra a következtetésre jutottam, hogy a kormánytagok jelentős koffeinhatás alatt állnak, azaz minden tervszerűség nélkül csupán egymáshoz kötögetik a dolgokat. Nézzük csak mi mindennek akarnak a hátra lévő időben foglalkozni!  (Azt maguk is tudják, hogy nincs sok a választásokig, hiszen például az igazságügyi reform folytatására nem tartják elegendőnek az időt.) Halljuk Kiss Pétert a maga teljességében:

"A legfontosabb témák között említette a nemzeti kérdés újraértelmezését, a privatizáció lezárását és az állami vagyonkezelés rendszerének kialakítását, a kábítószer-fogyasztás kérdését, valamint az ügynökkérdést".

 

Surján László dr.

vissza Vissza a kezdőlapra