2005. október 15. szombat 16:22

 

Szuhay Balázs

1935. október 20. - 2001. május 11.

Kijárta Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját. Pályája első öt évét Békéscsabán és Kecskeméten töltötte színházi mindenesként és táncos komikusként. A bécsi–pesti operettek hagyományos szerepeit fölcserélte villámtréfákra, apró jelenetekre, kurta magánszámokra: a Vidám Színpadhoz szerződött. Autóba ülve végigjárta az ország művelődési házait, kocsmáit, vendéglőit a Filharmónia és az ORI haknibrigádjaival. Ezek az utak szolgáltak posztgraduális képzésének: a két Latabártól régi történteket hallgatott ki, előadás közben kileste poentírozási technikájukat, de eltanulta tőlük hivatásszeretetüket, színpadszeretetüket. Művelt volt. Szabatos szeretettel tudta a magyar színháztörténetet. Nem csupán adomákat, a lényeget is megtanulta, összeolvasta, fölkutatta: mi a fontossága a színészetnek, még ha vidámságot terjeszt is.

Elegáns volt, mert napközben is szent szolgálatot teljesített: Thália honi papjaként. Komolyan vette a tréfát. Alázattal betöltötte hivatalát: színházon kívül is erkölcsösen viselkedett, tudta: a színpadra hozna szégyent, ha nem így tenne.

Játszott apróbb-nagyobb darabokban. Konferált is színházában. Írt: jelenetet, konferanszot, könyvet, viszszaemlékezést. És írt krokit, tárcát, csípős politikai dohogást, pörlekedést. Egy időben a Ludas Matyi főszerkesztőjeként a kormánypárti humor fából vaskarikájára tett kísérletet.

A humor folytatását egészen más eszközökkel megkísérelte folytatni. Részt vett a közéletben. Politizált: polgári politikai párt színeiben propagandát fejtett ki. Kivette részét a demokráciából, de a demokrácia nem kedvezett neki: belebetegedett abba, hogy ellenfelei rosszul tűrték az ellenvéleményt. A finoman konzervatív, jobboldali polgár szerepénél ráillőbb volt a színészbőr. A nyílt színi huncutkodás. Az előkelően visszafogott tréfa. A szellemes csipkelődés.

A szó legszorosabb értelmében szívére vette politikai szerepét. A legnagyobb áldozat részéről, hogy egészsége nem engedte vissza az érrendszert meggyötrő színpadhoz. Meghalt 66 évesen a szellemes színész, a baráti ellenfél.

 Népszabadság nekrológ

Vissza a kezdőlapra